Megtiltották a kínai techvállalatok számára, hogy blokkolják riválisaik linkjeit

Újabb szigorítás: az indok a versenykorlátozó magatartás visszaszorítása.

A kínai ipari és információs technológiai minisztérium egy hétfői sajtótájékoztatón ismertette az új irányelveket, amelyeket azzal indokolt, hogy megfelelő ok nélkül az internetes linkek blokkolása sérti a felhasználók jogait, és megzavarja a piaci rendet.

A minisztérium arról egyelőre nem nyújtott tájékoztatást, hogy az elterjedt gyakorlatot továbbra is folytató vállalatok ellen milyen módon terveznek fellépni.

A Tiktok nevű videómegosztó alkalmazás Kínában használt verziója, a Douyin februárban panaszt tett a Kínában népszerű, Wechat nevű közösségi alkalmazás működtetője, a Tencent ellen, amiért a nagyvállalat applikációin nem megoszthatóak a Douyinról származó tartalmak. Hasonló gyakorlatot alkalmaz az Alibaba is a kínai e-kereskedelmi platformjain – köztük a Taobaon – amelyeken a felhasználók nem tudnak a vetélytárs Tencent fejlesztette WeChat Pay internetes fizetőalkalmazás segítségével fizetni.

A kínai hatóságok az elmúlt hónapokban szigorú fellépést tanúsítottak a korábban engedékeny keretek között fejlődő technológiai szektor vállalataival szemben. A Financial Times című brit gazdasági és pénügyi napilap egy vasárnapi cikke szerint Peking az Alibaba csoport pénzügyi ága, az Ant Group Alipay nevű, telefonos fizetőalkalmazásának felosztását tervezi. A lapnak nyilatkozó, bennfentes források szerint az Alipay mellett egy különálló alkalmazást hoznának létre a hitelszolgáltatások számára. A Financial Times cikkének megjelenését követően az Alibaba részvényeinek ára 4,23 százalékkal esett vissza a hongkongi tőzsdén.

Áprilisban az Alibabát rekordösszegű – 18,2 milliárd jüanos (2,8 milliárd dollár) – büntetéssel sújtotta a kínai piacfelügyelet, amiért a vállalat a versenyszabályokat megsértve visszaélt monopolhelyzetével. Tavaly év végén pedig az Ant Groupnak a sanghaji tőzsdén tervezett, 37 milliárd dolláros első tőzsdei kibocsátását akadályozták meg a kínai hatóságok az utolsó pillanatban.

Előzmények