Irányítás nélkül fog lezuhanni a kínai űrállomás

A jövő év második felében ér földet majd valahol, de hogy pontosan hol, az majd csak akkor derül ki.

Pár napja számoltunk be arról, hogy a kínaiak fellőtték második kísérleti űrlaboratóriumukat, a Tiangong 2-t [Tienkung 2 – ] a Góbi-sivatagban található Jiuquan (Csiucsüan) Űrközpontból, szokás szerint egy Hosszú Menetelés rakétával. A modul része egy sokkal nagyobb – államilag és katonailag támogatott – projektnek, melynek célja, hogy Kína egy állandó űrállomást állítson pályára körülbelül 2022-ben

Ám máris érkezett egy újabb híradás, mely az első űrállomásról, a leváltandó Tienkung 1-ről szól, mégpedig az, hogy a kínai űrkutatók a hónapok óta terjedő pletykákat megerősítve végre hivatalosan is elismerték, hogy elvesztették az irányítást fölötte, így az objektum jövőre minden valószínűség szerint kontroll nélkül zuhan a Föld felszínére – egy múlt heti sajtókonferencián a Xinhua News beszámolója szerint az emberes űrutazásokért felelős hivatal vezetője elmondta, hogy a Tienkung 1 valamikor 2017 második felében ér földet (vagy vizet).

Azt is közölte, hogy az űrállomás minden szempontból teljesítette kitűzött céljait. Számításaik szerint a több mint 8 tonnás, jelenleg 370 km magasságban keringő eszköz nagyobbik része elég a súrlódástól a légkörben, de abban csak reménykedni tudnak, hogy nem szárazföldre, hanem az egyik óceánba zuhan, így legfeljebb apróbb törmelékek okozhatnak veszélyt. De hogy pontosan hová érkezik, azt majd a földet érés előtt pár órával lehet csak megmondani, de addig is folyamatosan nyomon követik a mozgását.

Azóta történt

Előzmények