Elindult az első személyzet az új kínai űrállomásra

Magyar idő szerint reggel sikeresen startolt a Sencsou-12, fedélzetén három kínai űrhajóssal.

Június 17-én, magyar idő szerint 3:22-kor Csiucsüanból (Jiuquan) startolt az a Hosszú Menetelés-2F rakéta, mely az épülő kínai Tienkung (Tiangong) űrállomás első moduljához repíti az űrhajósokat – írta meg az urvilag.hu.

A Tienho (Tianhe) modulhoz tartó Sencsou-12 (Shenzhou-12) személyzetének névsorát az indítást megelőző napon jelentették be: Nie Hajseng (Nie Haisheng) parancsnok, Liu Poming (Liu Boming) és Tang Hungpo (Tang Hongbo).

Közülük a parancsnok a legtapasztaltabb, korábban már két alkalommal repült (Sencsou-6 és -10, 2005 és 2013). Liunak ez a második űrutazása, először a Sencsou-7-tel repült 2008-ban. Tang újonc, a második kínai űrhajósosztály tagja, kiképzését 2010-ben kezdte.

Az űrhajó nagyon rövid idő, pár keringés után sikeresen dokkolt az űrállomáson.

A három tajkonauta feladata kicsomagolni az űrállomásmodulba bemálházott eszközöket és ellátmányt, kipakolni a már fent lévő Tiencsou-2 (Tianzhou-2) teherűrhajó rakományának egy részét, kipróbálni a modul „alsó” részén elhelyezett robotkart, űrsétákat végezni tapasztalatszerzés céljából. Ezen túl, természetesen folyamatos orvosbiológiai vizsgálatokat fognak végezni saját magukon és egymáson, és a napi (valószínűleg akár 2 órányi) testedzés sem maradhat el.

A Sencsou-12 személyzete a tervek szerint szeptemberben tér vissza a Földre. Ezt követően indul a következő teherűrhajó (Tiencsou-3), majd októberben a Sencsou-13 személyszállító űrhajó. Ez utóbbi fedélzetén valószínűleg már egy nő is utazik, és ez lesz az első kínai személyzet, mely megpróbálja a 6 hónapos űrbeli tartózkodást.

További részletek az urvilag.hu oldalán olvashatóak.

Előzmények