Nappal kőtörés, éjjel videojáték

(Infobulvár) Egy neve elhallgatását kérő volt fogoly arról számolt be a The Guardian online kiadásának, hogy egy kínai kényszermunka-táborban eltöltött idő alatt nappal a szokásos tevékenységet folytatták, bányában dolgoztak, ám éjszaka arra kényszerítették sokukat, hogy online játékot játsszanak, és így keressenek pénzt az ott dolgozóknak.

Az 54 éves, politikai okokból három év kényszermunkára ítélt kínai férfi elmondta, hogy 12 órás váltásokban játszottak, nappal is, sosem kapcsolták ki a számítógépeket. Körülbelül háromszázan gyűjtögették a virtuális javakat a World of Warcrafthoz hasonló játékokban, és a megszerzett krediteket az őrök és a vezetők értékesítették az interneten. A volt fogoly úgy tudja, naponta körülbelül 145-175 ezer forintnak megfelelő jüant „termeltek” a személyzetnek. Ha nem teljesítették a napi kvótát, akkor kínzással büntették őket, ezért igyekeztek a végkimerülésig játszani. A férfi elmondása szerint ez a pénzkeresési módszer bevett az összes hasonló kínai táborban.

A virtuális javakkal való kereskedés az egész világon elterjedt, Kína e téren nagyhatalom, a forgalom java részét ők generálják. Helyi szakértők szerint több száz milliárd forintnyi jüan forog egy évben ezen a piacon, s nemrég Szecsuan tartományban indítottak eljárást egy játékos ellen, aki nagy összeget érő kreditet lopott el.

Azóta történt

Előzmények