Kikerült az internetre két régebbi Windows forráskódja

A The Verge riportja szerint kiszivárgott a Microsofttól pár korábbi operációs rendszer forráskódja, legalábbis ennek egy részük. A csomagra mutató torrent fájl először a 4chan oldalra került fel, és rengetegen elkezdték tölteni, ami miatt olyan mértékű lehet már az elérhetőség, hogy semmi esély sincs az eseményeket visszafordítani. Az eddigi adatok alapján az állományok között a Windows XP SP1, a Windows Server 2003, a Windows CE, illetve az MS-DOS forráskódjának egy része található.

Hirdetés

Ez nem az első szivárgás a Microsoft portájáról idén, hiszen májusban az eredeti Xbox, illetve a Windows NT 3.5 forráskódja tűnt fel, nem sokkal előtte pedig az Xbox Series X-ről érkeztek állományok, de pár éve a Windows 10 is részben áldozatul esett.

Jelenleg azt még nehéz megállapítani, hogy a Windows XP SP1-ből mekkora rész került ki a világhálóra. Nem is igazán ez a lényeg, hanem azt kellene tudni, hogy az adatok között mennyi valóban hasznos információ van. Például nemrég sikerült megtalálni a NetMeeting root tanúsítványát, vagyis bizonyos privát kulcsokra azért rá lehet lelni az adatokat böngészve. Persze valószínűleg a NetMeeting akkora gondot nem fog okozni, mert 13 éve lelőtték a fejlesztését, de egyes privát kulcsok elérhetősége még probléma lehet.

Ami érdekes, hogy a kiszivárgott állományok furcsa információkat tartalmaznak Bill Gatesszel, illetve a hozzá társított összeesküvés elméletekkel kapcsolatban, gondolva itt például arra a hazugságra, hogy az 5G terjeszti az új típusú koronavírust. Elképzelhető, hogy a szivárogtatás célja részben ezeknek a teóriáknak táptalajt adni a téves információk terjesztésével.

A Microsoft egyelőre szűkszavúan nyilatkozott, a szóvivőjük szerint jelenleg vizsgálják az esetet.