Az okostelefonok felét nem védik a felhasználók

A Kaspersky Lab és a B2B International közös felmérése szerint a felhasználók 27 százaléka keveset tud a rosszindulatú mobilos programokról – és ez a fajta hiányosság a biztonsági cég szerint könnyedén a kiberbűnözök malmára hajthatja a vizet.

Hirdetés

A kutatásból kiderült, hogy az androidos okostelefonok mindössze 47, az androidos tableteknek pedig 61 százaléka védett vírusirtó programmal, míg ezen okostelefonok 26, a táblagépek 43 százalékán még jelszavas védelem sincs. A felhasználók kockázatos magatartása talán abból fakad, hogy 27 százalékuk nincs tisztában a mobil eszközöket fenyegető kiberveszélyek létezésével, míg 26 százalékuk bár tud róluk, mégsem aggódik emiatt.

Kaspersky Lab: mobilos fenyegetések
[+]

A helyzetet súlyosbítja, hogy a védelem nélküli androidos telefonok 18 százaléka pontosan azokat az információkat tartalmazza, amelyekre a támadók leginkább ki vannak hegyezve: bankkártyák PIN kódjai, online banki rendszerekhez való belépési jelszavak, vagy más pénzügyi adatok. Míg a megkérdezettek 24 százaléka a közösségi oldalakhoz, magán-, és céges levelezéshez, VPN-hez és más érzékeny forrásokhoz tartozó jelszavait is a készülékén tárolja.

(A továbbiakban szereplő adatok olyan felhasználókra vonatkoznak, akik az adott készüléket jelölték meg az elsődleges eszköznek, amellyel az internethez csatlakoznak. Tekintve, hogy az emberek több különböző rendszerű eszközt is használhatnak egyszerre, ezért a szövegben szereplő bármely veszéllyel bármelyiken találkozhatnak.)

A felmérés alapján az Androidot használók több online veszéllyel találkoznak, mint a Windows rendszerű eszközök tulajdonosai. Utóbbiak többet is tudnak a veszélyekről, és 10-ből 9 esetben védik is az eszközeiket. A felmérés felfedte, hogy a vizsgált 12 hónapos időszakban az androidos okostelefont használók 41, míg a táblagépet használók 24 százaléka szembesült rosszindulatú alkalmazással – az okostelefont használók 18, illetve a tablethasználók 24 százalékának törték fel az online fiókját. A különböző rendszerek készülékeire mért összesített adatok a következőképp alakultak: 31 százalék (rosszindulatú alkalmazások), 14 százalék (online szolgáltatás fiókjának feltörése), 43 százalék (pénzügyi adatokat célzó kibertámadások) – vagyis jelentősen alacsonyabbak, mint a csak androidos eszközökre vonatkozó adatok.

„Nem meglepő, hogy a mobilhasználók egyre gyakrabban találkoznak online veszélyekkel, hiszen ezek az eszközök egyre több feladatot látnak el, és mivel egyre többen és többen használják őket, ezért a csalók figyelmét is felkeltik. Hogy elkerüljük azt, hogy átverés áldozatává váljunk, azt tanácsoljuk a felhasználóinknak, hogy védjék eszközeiket a kiberveszélyektől és különösen legyenek óvatosak a rajtuk tárolt érzékeny adatokkal.” – kommnetálta az eredményeket Viktor Jablokov, a Kaspersky Lab mobilos termékcsaládjának vezetője.

Azóta történt

Előzmények