Hamis adótornyokat lepleztek le az Egyesült Királyságban

Az Egyesült Királyság területén olyan kis hatótávolságú mobilállomások kerültek telepítésre, melyek magukat hivatalos adótoronynak álcázva közvetítik az adatokat a szolgáltatók valódi tornyaihoz. Ezzel kapcsolatban a Sky News tárt fel bizonyítékokat három héten át tartó kísérlete során, melyben direkt az áltornyokat figyelő szoftverekkel járták London utcáit.

Hirdetés

A beszámoló szerint megközelítőleg 1000 angol fontért, azaz 430 ezer forintért már beszerezhetőek ilyen, megfigyelésre alkalmas eszközök az internetről, a lap azonban úgy sejti, ezeket nem akárki, hanem az angol rendőrség üzemelteti. A hatóság nem kívánt részleteket elárulni ezekről a tornyokról, így sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarták sem a létezésüket, sem pedig azt, hogy hozzájuk tartoznának.

Egy bőröndben elfér a felszerelés
Egy bőröndben elfér a felszerelés [+]

A mobiltelefonok és a hálózati operátor közé ékelődő, úgynevezett man-in-the-middle (MITM) támadásra alkalmas áltornyok számát megbecsülni sem lehet, a Sky News munkatársai több mint 20 különböző helyszínen találkoztak ezekkel csak London területén.

A technológiát egyébként világszerte használják a bűnüldöző szervek, azonban ezeket nem egyszerű célzottan bevetni, így a hatókörbe kerülő civilek is lehallgatás áldozatává válnak jellemzően – tudta meg a lap.

A Sky News a teljes adathalmot közzétette amit rögzítettek, ezzel pedig elsőként hoztak nyilvánosságra információkat arról, hogy Angliában ténylegesen működnek áltornyok. A Guardian úgy tudja, a városi rendőrség 143 ezer angol fontot fizettek különböző megfigyelési eszközökért 2009-ben. A Sky News megkérdezte a rendőrséget is, akarnak-e hozzátenni valamit a történethez. Bernard Hogan-Howe, az Egyesült Királyság legmagasabb rangú rendőr tisztivselője válaszában leszögezte, nem kívánnak beszélni a témáról, ugyanis kizárólag a bűnözők profitálnának az információkból, így aztán semmi értelme belemenni a részletekbe. Hozzátette, azok az emberek akik úgy képzelik, akkora erőforrással rendelkezünk ami miatt aggódniuk kellene, tévednek.

Ki figyel?
Ki figyel? [+]

Bár a Sky News a rendőrségre gyanakszik, az sem biztos, hogy ők telepítették a hamis tornyokat. Ezek ugyanúgy tartozhatnak a hatóságokhoz, mint az alvilághoz, azonban az biztos, hogy alkalmasak arra, hogy a cellákon áthaladó forgalmat lehallgassák és megfigyeljék.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:

Előzmények