Kibertámadási hullám Észak-Afrikában és a Közel-Keleten

Szintet lépett a gázai kiberbanda: exploitokkal és feltehetőleg androidos kémprogrammal támadnak.

A Kaspersky Lab szakértői bejelentették, hogy fontos változásokat tapasztaltak a hírhedt Gázai Kiberbanda működésében, akik gyakran céloztak több kormányzati- és kereskedelmi szervezetet Közel-Kelet és Észak-Afrika (MENA) országaiban. A csoport régóta aktív a kiberfenyegetések piacán, és úgy tűnik idén újabb kártékony eszközökre cserélték „fegyver-készletüket”.

A Gázai Kiberbandának már több követség, diplomata és politikus esett áldozatául, valamint olaj- és gázkitermelő szervezetek a MENA régiójában 2012-től kezdődően. 2015-ben a Kaspersky Lab az elsők között számolt be tevékenységeikről, miután jelentős kártékonyprogram-használatot észleltek. A fent említett eset során a támadók fontos informatikai rendszereket törtek fel azért, hogy hozzáférjenek legális eszközökhöz, amelyek segítenek nekik a megtámadott hálózatokon aktivitásuk elrejtésében. Idén a biztonsági vállalat kutatói ismét detektáltak a kiberbűnöző csoporttól eredő friss incidenseket.

Az áldozatok földrajzi helyzete és típusa változatlan maradt, de a kiberbűnöző csoport műveletei újabbakkal bővültek. A bűnözők eszközei kifinomultak – például helyspecifikus adathalász dokumentumokat használnak a malware-k célba juttatásához, valamint ezek segítségével exploitokat működtetnek a Microsoft „CVE 2017-0199”-es sebezehetőségének kihasználásához.

A behatolók e-mailek segítségével terjesztik rosszindulatú programjaikat, amelyekben trójai fájlokat, rosszindulatú URL-címeket helyeznek el. Amikor a felhasználó megnyitja a dokumentumot vagy a webcímet, akkor a malware megfertőzi a számítógépet, és elkezdi begyűjteni a gépen található valamennyi adatot, fájlt, még a billentyűleütéseket is, sőt képernyőfotót is készít. Amennyiben az áldozat észleli a letöltött malware-t, akkor a letöltőfájl megpróbál telepíteni más fájlokat azért, hogy elkerülje a további detektálásokat.

A Kaspersky Lab vizsgálatai arra utalnak, hogy potenciálisan mobiltelefonok elleni kártevőket is alkalmaznak: néhány fájlnév arra enged következtetni, hogy Andorid alapú trójai fejlesztésén dolgozik a bűnöző csoport. Ez a szintlépés lehetőséget ad a bűnöző csoportnak az áldozatok hosszú távú megfigyelésére és esetleges manipulálására.

„A Gázai Kiberbanda folyamatos aktivitása, amelyet már több éve figyelemmel kísérünk, azt jelzi, hogy a MENA régió számítógépes biztonsága nem biztosított, és számos kiberkémkedő fenyegetés zajlik. Mivel jelentős fejlődést tapasztalunk a támadócsoport eszközkészletében, gyaníthatóan a támadások mennyisége is nőni fog a közeljövőben. Épp ezért javasoljuk a régió országainak, hogy legyenek óvatosak az online tevékenységeik során” – nyilatkozta David Emm, a Kaspersky Lab biztonsági szakértője.

Azóta történt

Előzmények