"Kártya- és monitorgyilkos" a Catalyst 3.8?

Az új Catalyst 3.8-as driver a Radeon 9800 és Radeon 9800 Pro típusú kártyáknál abnormális túlmelegedést okozhat - érkezett a hír az ati-news.de és a Rage3D.com oldalakról, valamint fórumainkon is szó esett erről a problémáról. Az eltérés a normál értékektől akár 18 °C is lehet. Egyes Radeon 9800 XT kártyákon ráadásul még a ventilátor is leállhat, amely szintén a termék meg(semmi)süléséhez vezethet. Az ATI-News.de német internetes oldal munkatársai a méréseik során 6 Celsius-fokos eltérést tapasztaltak a Radeon 9800 Pro és 4°C a Radeon 9800-as videokártyánál.

Szintén komoly gondokat okozhat, hogy a Catalyst 3.8 tönkre tesz néhány katódsugárcsöves monitort is. A probléma indoka, hogy a driver a monitor INF fájlból (azon belül is a második videocsatlakozóra vonatkozó adatokból) akarja kiolvasni a képismétlési frekvenciát. Amennyiben azonban nincs második képernyő, akkor a meghajtó automatikusan a kártyák RAMDAC-ja által elviselhető maximális értékre kapcsol át. Ezáltal tönkre mehet néhány kijelző szinkronizációs elektronikája. Amíg az ATI a problémát nem orvosolja, mindenkinek a Catalyst régebbi, 3.7-es változatát ajánljuk.

Nem sok idő kellett ahhoz, hogy az ATI is megszólaljon az ügyben. A The Inqurier internetes portálon határozottan visszautasítja az alaptalan vádakat.

Azóta történt

Előzmények