Hirdetés

Páratlan magyar digitális siker Hollywoodban

Magyar rövidfilmet is vetítenek december közepén a 2010-es Hollywood Reel Independent Film Festivalon. Több ezer film közül 30-at választottak be a fesztivál fő programjába, közöttük a Kardos Sándor rendezte „METAMORPHOSIS: Immersive Kafka” című alkotást, mely a rövidfilm kategóriában első díjat kapott.

Hirdetés

A forgatás még 2007 végén kezdődött egy „gömbkamera” segítségével, amit egy távvezérelt minirobotra szereltek. A Franz Kafka Átváltozás című elbeszéléséből készült film moziváltozata 2009-ben jelent meg, majd 2010 nyarán a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Virtuális Valóság Tudásközpontja elkészítette annak 360 fokos, interaktív DVD-verzióját. Ez utóbbi segítségével a nézők úgy érzik, mintha valójában a történet helyszínén tartózkodnának, és – az interakció révén – követhetik az egyes szereplőket, vagy rájuk „kattintva” további információt is megtudhatnak róluk. A 2010-es változat, amely Máthé Dorottya, a film New York-i producere szerint elsősorban amerikai kiadásra készült, számos más technikai és tartalmi újitást is magában foglal. A zsűri ezt a változatot érdemesítette arra, hogy díjat nyerjen a hollywoodi seregszemlén. A díjkiosztó és közönségbemutató december 16-án, a filmhez jól illeszkedő stílusú, még a harmincas években épült patinás art deco moziteremben lesz.

PanoCAST

„Ez az első, és tudomásunk szerint az egyetlen olyan film, amely teljes 360 fokos interakciót nyújt a nézőnek. A mozikban ma már speciális szemüvegek segítségével, 3D-ben is láthatjuk a filmeket. Ám az interneten keresztül – ezen túlmenően – mód nyílik a teljes interakcióra is, például arra, hogy körülnézzünk, vagy ránagyítsunk egy-egy részletre. Az Átváltozásban, miközben maximálisan tiszteletben tartjuk az alkotók művészi szándékát, megengedjük a nézőknek, hogy mintegy »belépjenek« a filmbe, és másképp is megélhessék azt. A film tehát egyszerre létezik a mozivásznon, az interneten és kiállításokon, művészeti installáció formájában. Minden alkalommal kicsit más, ám mégis ugyanaz” – tájékoztat dr. Takács Barnabás, a BME kutatója.

A kísérleti interaktív rövidfilm autentikus adaptációja Kafka híres novellájának, amelyben Gregor Samsa egyik reggel arra ébred, hogy hatalmas bogárrá változott. A film végig szubjektív kamerát használva meséli el a sztorit; Gregor perspektívájából nézve mutatja be a történéseket. Külön érdekesség, hogy Kafka jegyzeteiben kikötötte: Gregor Samsát nem szabad mutatni a filmes adaptációkban. A film ezen elvárásnak is tökéletesen megfelel.

A Takács Barnabás és kollégái által megalkotott, úgynevezett PanoCAST technológia a filmkészítésen kívül akár élő panoramikus műsorszórásra is alkalmazható. Jelenleg például párizsi sportesemények közvetítésénél használnak a csapat által kifejlesztett 360 fokos panoramikus rendszert, de hazánkban is számos koncerten és más eseményen dolgoztak már a technológiával.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények

  • Tévét indít a YouTube?

    Egy online tévé létrejötte nemcsak a videomegosztó gazdaságos működtetését tenné lehetővé, hanem végre békét hozna a Google és a médiacégek között is.