A jövő héten már szállítják az első Centrino 2-es laptopokat

A Centrino 2003-as bemutatkozása óta nem történt nagyobb, mindent átfogó fejlesztés az Intel-alapú noteszgépek körében, azonban idén megtört a jég, és még e hónapban a boltok polcaira kerülhetnek az első Centrino 2 platformra épülő hordozható számítógépek. Az új processzortechnológiát használó laptopok szinte minden főbb komponensét lecserélte az amerikai vállalat, így a számítógépekbe a 2,26 és a 3,06 GHz órajelen futó új Core 2 Duo és Core 2 Extreme processzorok, új mobil lapkakészlet, valamint megújult wifi-vezérlő került. Ez utóbbi az új 802.11n mellett támogatja a még kevésbé elterjedt WiMax szabványt is.

Elvin Ong, az Intel szóvívője elmondta, hogy a Centrino 2 konfigurációkban a 45 nanométeres csíkszélességű technológiával készült, Penryn kódnéven futó processzorok kapták meg a főszerepet, melyek legfőbb újdonsága, hogy a kaliforniai székhelyű vállalat sorozatgyártásban itt alkalmazta először a feszített szilícium technológiát, mellyel a tranzisztorok teljesítményét 10–20 százalékkal volt képes növelni. A korábban Montevina kódnéven ismert fejlesztésnek az energiatakarékosság területén sincs takargatnivalója, ugyanis elődjénél majdnem 30 százalékkal kevesebbet fogyaszt.

Sokak szerint a Centrino 2 legnagyobb újítása a grafikus vezérlésben rejlik, mivel többek között itt mutatkoznak be azok a DirectX 10-kompatibilis grafikus magokat tartalmazó GM45 és GM47 Express lapkakészletek, amelyek mindamellett, hogy a háromdimenziós megjelenítés során leveszik a processzor válláról a teher egy részét, képesek kezelni a HD felbontású videókat is.

Bár a legtöbb forgalmazó cég hivatalosan csak a jövő héten mutatja be az új platformra épülő noteszgépét, néhányan már kitették a polcokra a saját változatukat. Az egyik európai vállalat, a Santech már árusítja X46 laptopját, amely Core 2 Duo Processzort és 4 GB rendszermemóriát tartalmaz. A 15,4”-os kijelzővel ellátott noteszgépet már a Centrino 2 megújult wifi lapkakészletével és WiMax vezérlővel is ellátták, az ára pedig 619 euró.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények