Nagyon nem éri majd meg noteszgépet lopni

Ha az Intel elképzelései beválnak, a jövő noteszgépei kevésbé jelentenek majd vonzó prédát a tolvajok számára, akik amellett, hogy a hardvert áruba bocsátják a feketepiacon, újabban a gépek merevlemezén található személyes és céges adatokat is egyre gyakrabban teszik pénzzé.

A tajvani Intel Developer Forumon Dadi Perlmutter, az Intel Mobilitás Csoportjának vezetője szerdán egy olyan technológiáról tett említést, mely képes a tolvajok összes ilyen irányú próbálkozását meghiúsítani: az eddigi megoldásoknál jóval robusztusabb és nagyobb biztonságot nyújtó Intel Anti-Theft Technology (ATT) védelme alatt álló számítógépet a gyártó reményei szerint nem lehet majd újra értékesíteni, a merevlemezen tárolt adatokat pedig egyáltalán nem lehet majd elérni illetéktelenül. Persze a gépet ettől még továbbra is ellophatják, a károsult viszont legalább biztonságban tudhatja személyes adatait, és számára öröm az ürömben, hogy a tolvaj jó eséllyel nem tudja majd pénzre váltani tettét.

Az Intel és partnerei (köztük az Absolute Software, a Phoenix, a McAfee, a Lenovo és a Fujitsu Siemens Computers) által közösen fejlesztett ATT pontos működése egyelőre nem ismert, Perlmutter előadásából csak annyi derült ki, hogy a vélhetően jelszavas vagy biometrikus (vagy a kettő kombinációján alapuló) azonosítás hiányában a rendszer képes lesz blokkolni mindenféle adatelérést, ráadásul a merevlemez (melyen egyébként titkosítva tárolnák a fájlokat) kicserélése sem segítene ezen a helyzeten. Azaz a noteszgép gyakorlatilag használhatatlanná válna, legfeljebb alkatrészként értékesíthetnék bizonyos komponenseit (memória, processzor, kijelző, akkumulátor).

Az IDF-en elhangzottak alapján nem kizárt, hogy az ATT vagy annak bizonyos verziói valamilyen nyomkövetőrendszert is tartalmaznak majd, ez viszont jelentősen növelheti a beszerzés és a használat költségeit, ehhez ugyanis be kell építeni a noteszgépbe a megfelelő hardvert, a műholdas nyomkövetési szolgáltatásért (már ha így tervezik megoldani a lekövetést) pedig rendszeres időközönként fizetni kell egy adott szolgáltatónak.

Perlmutter előadásában kitért rá, hogy az ATT megjelenése legkorábban az év végére várható, ugyanakkor logikusnak tűnne, ha a gyártó a piaci bevezetéssel megvárná a májusban bemutatkozó Centrino 2 processzortechnológia egy év múlva érkező következő generációját.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények