Jól alakultak az Intel dolgai tavaly, és sínen a 7 nm-es node is

Közzétette az Intel a 2020-as év üzleti eredményei, az ehhez kapcsolódó bejelentések között a régi-új vezérigazgató a termékekről is ejtett pár szót.

A tavalyi év sokaknak volt rémes, főleg pénzügyi szempontból – az Intel viszont inkább azok közé tartozik, akik jól jöttek ki belőle, legalábbis a most közzétett, éves üzleti jelentés adatai szerint panaszkodásra nem lehet okuk.

Első, hogy nemcsak hozták, de még kicsit túl is teljesítették a kitűzött célokat, a bevételek, a profit alakulása megfelelt annak, amit vártak. Ugyan a Y/Y eredményekben látszik itt-ott egy minimális visszaesés (a negyedik negyedév forgalma például körülbelül 1 százalékkal csökkent az előző év negyedik negyedévéhez viszonyítva), de a teljes évet nézve elért 77,9 milliárd dolláros forgalom 8%-kal haladta meg az előző évét. A termelési, szolgáltatási folyamatok hatékonyságát mutató gross margin csökkent valamelyest (58,6%-ról 56%-ra), ami jórészt betudható a különböző gyártással kapcsolatos problémáknak. Mindenesetre az igazgatótanács úgy döntött, hogy emelnek az osztalékon, mégpedig éves szinten 5%-ot, tehát mostantól egy Intel részvény 1,39 dollárt hozhat évente tulajdonosának.

Az üzleti jelentéshez tartozó konferenciahíváson elhangoztak termékekkel kapcsolatos információk is: ezek szerint a megkezdődött az Ice Lake-SP Xeonok tömeggyártása, illetve a Rocket Lake-S CPU-k szállítása. Ez utóbbi itt nem a bolti szállítást jelenti, szóval ettől még nyugodtan előfordulhat, hogy csak március végétől kerülnek forgalomba. Végül szó esett a gyártástechnológiákról is: a régen műszaki igazgató, február 15-tel pedig ügyvezetői pozícióba visszatérő Pat Gelsinger a 7 nm-es node kapcsán azt mondta, hogy a helyzet javulóban van, és készek arra, hogy 2023-ban már ezzel a node-dal készülő processzorokat dobjanak piacra. Ez nem jelenti azt, hogy a korábban felmerült kiszervezésre ne lenne szükség - ez továbbra is ott van a tervek között.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt