1956. január 16.

Az Egyesült Államokban bejelentik a hidegháború által inspirált légelhárítás rendszer (Semi-Automatic Ground Environment – SAGE) létezését. A SAGE azért érdekes az informatika történetében, mivel az USA és Kanada több száz radarfigyelőjének adatait egy új, innovatív számítógépes hálózattal hangolták össze. Ezt a rendszert a következő technológiai váltásig, a Regional Operetions Control Centers (ROCC) üzembe helyezéséig használták.

Azóta történt

  • 1959. május 27.

    Az MIT végleg lekapcsolja az 1949-ben üzembe helyezett Whirlwind nevű számítógépet, melyet a hidegháborús viszonyok között a légierő kérésére építettek meg, hogy a radarképeket valós időben dolgozhassák fel. Így a Whirlwind használt először valós idejű grafikus megjelenítőt, s a későbbi SAGE (Semi Automatic Ground Environment) rendszer számítógépeinek prototípusa lett.

  • 1918. július 14.

    A nebraskai Climaxban megszületett Jay Wright Forrester, a számítástechnika egyik úttörője. A villamosmérnöki pályát választó Forrester az MIT laboratóriumában dolgozott a 2. világháború idején, ő alapozta meg az amerikai légvédelmi rendszert, a Whirlwind analóg számítógéppől továbbfejlesztett SAGE-et. Ugyancsak ő találta fel, majd mutatta be 1949-ben az ún. ferritgyűrűs memóriát, melyet a digitális számítógépekben egészen a hetvenes évek közepéig használtak.