A jövő héten lesz a nagy magyar mérnök, Jánosi Marcell táblaavatója

A korabeli politika „elgáncsolta, megtiltotta” a páratlan találmány nyugati elterjedését – ahogy a nagyszerű szakember mesélt a keserű történetről.

Jánosi Marcell mérnök, feltaláló, a mikrofloppy atyja a legnagyobb, úttörő informatikusok egyike, ezért – ahogy korábban az IT café is beszámolt róla – a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) kezdeményezésére és Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata felterjesztésére Budapest Fővárosi Önkormányzata idén közterületet nevezett el róla.

Jánosi Marcell Óbudán élt és alkotott, a Budapesti Rádiótechnikai Gyár magnótechnikai főkonstruktőreként. Élete alkonyán az Óbudai Egyetem tiszteletbeli professzorává fogadta.

A feltaláló leghíresebb, a világ informatikai fejlődését is befolyásoló találmánya a mikrofloppy, azaz „kazettás forgóhajlékony lemezes tároló rendszer”, melynek szabadalmát 1974. november 30-án jelentették be az Országos Találmányi Hivatalban. A szabadalmi leírást idén 40 éve, 1977-ben tették közzé. A találmányban a gyártó nem látott nagy fantáziát, az utókor viszont igazolta Jánosi Marcellt. (A kiváló mérnök és találmányának kálváriáját az IT café 2011-ben, Jánosi Marcell nekrológjában vázolta fel.)

2017. november 30-án, 11 órakor az NJSZT utcatábla-avató ünnepséget tart a Budapest III. kerület, Szél utcából nyíló Jánosi Marcell közben. Köszöntőt mond Alföldi István, az NJSZT ügyvezető igazgatója. Megemlékező beszédet mond Jánosi Marcell volt kollégája és barátja, Vincze István mérnök. Az ünnepség folyamán elhelyezésre kerül a Jánosi Marcell köz tábla.

Aki szeretne elmenni az ünnepségre, az részvételi szándékát a kepesg@njszt.hu címen jelezze.

Azóta történt

  • Átadták az NJSZT idei díjait

    A társaság idén is öt kategóriában ismerte el az informatikában, az informatika népszerűsítésében és terjesztésében kiemelkedő teljesítményt nyújtó hazai szakembereket.

Előzmények