2019. január 20., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Mérleg rovat

Közterület fogja viselni a nagy magyar mérnök nevét

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: NJSZT

Sajnos tipikusnak mondható a kiváló szakember életútja és sorsa, de legalább mi őrizzük az emlékét.

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) még a múlt hónap végén jelentette be, hogy kezdeményezésük sikerrel járt, így közterület fogja Jánosi Marcell nevét viselni Budapesten – és ezzel a magyar mérnöktársadalom egyik legkiemelkedőbb alakját ismeri el a főváros közössége.

Hirdetés

Az egykor Óbudán működő Budapesti Rádiótechnikai Gyár (BRG) Állami-díjas magnótechnikai főkonstruktőre a BRG MCD-1 mikroflopi feltalálójaként, azaz a világ első kazettás flopiját megalkotó mérnökként került be a köztudatba. Az IT café korábban többször is foglalkozott a kiváló szakember életútjával, felelevenítettük a flopi kifejlesztésének történetét, és megemlékeztünk Jánosi Marcellről halála után is.

Az NJSZT és a III. kerületi önkormányzat egyeztetése eredményeként a Fővárosi Közgyűlés 2017. június 14-i ülésén elfogadta, hogy közterület őrizze a magyar informatika kiemelkedő úttörője, Jánosi Marcell (1931-2011) emlékét.

Jánosi Marcellt az MCD-1 megalkotásakor nem vette körbe támogató szakmai közeg a cégénél, így végül nem a magyar gyártmány, hanem annak külföldi klónjai, a 3 és 3.5 inches floppylemezek terjedtek el a világon. Az Óbudai Egyetem tiszteletbeli professzora munkásságát az NJSZT kiemelkedő fontosságúnak tartja, ezért a Társaság Informatika Történeti Kiállításában a legjelentősebb magyar informatikusok között mutatja be.

A III. kerületi Szél utcából nyíló, eddig névtelen terület Jánosi Marcell köz lesz ezentúl. Jánosi Marcell emlékét azonban nemcsak közterületek révén kell megőriznünk, hanem azzal is, hogy a magyar informatikát átható innovációt és kreativitást támogatjuk és ösztönözzük – írja az NJSZT közleményében.

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.