Közterület fogja viselni a nagy magyar mérnök nevét

Sajnos tipikusnak mondható a kiváló szakember életútja és sorsa, de legalább mi őrizzük az emlékét.

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) még a múlt hónap végén jelentette be, hogy kezdeményezésük sikerrel járt, így közterület fogja Jánosi Marcell nevét viselni Budapesten – és ezzel a magyar mérnöktársadalom egyik legkiemelkedőbb alakját ismeri el a főváros közössége.

Hirdetés

Az egykor Óbudán működő Budapesti Rádiótechnikai Gyár (BRG) Állami-díjas magnótechnikai főkonstruktőre a BRG MCD-1 mikroflopi feltalálójaként, azaz a világ első kazettás flopiját megalkotó mérnökként került be a köztudatba. Az IT café korábban többször is foglalkozott a kiváló szakember életútjával, felelevenítettük a flopi kifejlesztésének történetét, és megemlékeztünk Jánosi Marcellről halála után is.

Az NJSZT és a III. kerületi önkormányzat egyeztetése eredményeként a Fővárosi Közgyűlés 2017. június 14-i ülésén elfogadta, hogy közterület őrizze a magyar informatika kiemelkedő úttörője, Jánosi Marcell (1931-2011) emlékét.

Jánosi Marcellt az MCD-1 megalkotásakor nem vette körbe támogató szakmai közeg a cégénél, így végül nem a magyar gyártmány, hanem annak külföldi klónjai, a 3 és 3.5 inches floppylemezek terjedtek el a világon. Az Óbudai Egyetem tiszteletbeli professzora munkásságát az NJSZT kiemelkedő fontosságúnak tartja, ezért a Társaság Informatika Történeti Kiállításában a legjelentősebb magyar informatikusok között mutatja be.

A III. kerületi Szél utcából nyíló, eddig névtelen terület Jánosi Marcell köz lesz ezentúl. Jánosi Marcell emlékét azonban nemcsak közterületek révén kell megőriznünk, hanem azzal is, hogy a magyar informatikát átható innovációt és kreativitást támogatjuk és ösztönözzük – írja az NJSZT közleményében.

Azóta történt

Előzmények

  • Új, ingyenes IT-biztonsági tankönyvet tesz hozzáférhetővé az NJSZT

    Mindenki számára ingyenesen elérhető, az IT-biztonsági alapismereteket átfogóan ismertető könyvet tesz hozzáférhetővé elektronikus formában a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT).

  • Lovász László kapta az első Neumann professzori címet

    A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Szenátusának nyilvános ülésén vehette át a Magyar Tudományos Akadémia elnöke az első alkalommal odaítélt „Neumann János” professzori oklevelet és plakettet.

  • MI és a Robot

    A kiállítás rendezői arra akarják felhívni a figyelmet, hogy a mesterséges intelligencia és a robotika exponenciális sebességű fejlődése teljesen meg fogja változtatni a mindennapjainkat.

  • Retrórajongóknak erősen ajánlott a debreceni kiállítás

    A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) és a Debreceni Törvényszék szakmai támogatásával mutatkozott be egy páratlan ritkaságokat felvonultató informatikatörténeti magángyűjtemény.