Izraelben épít új gyárat az Intel

Több ország közül Izrael lett a befutó az Intel új chipgyáráért folytatott versenyben. A világ legnagyobb félvezetőgyártó vállalata a közel-keleti országban építi fel közel 4 milliárd dollárból új üzemét, melyben 2008-tól 300 milliméter átmérőjű szilíciumszeleteken és 45 nanométeres csíkszélességgel kezdődik meg a termelés. Vállalat ilyen összegű beruházást még nem hajtott végre Izraelben.

Ariel Sharon kormányfő a nyáron már kifecsegte, hogy Izrael lesz a befutó a befektetésért folyó versenyben, de akkor az Intel ezt nem erősítette meg. Sharon akkor – Craig Barrett Intel-elnökkel folytatott beszélgetésére hivatkozva – tényként közölte: a chipgyártó négymilliárd dolláros üzemet épít az ország déli részén, Kiryat Gatban. Az új fab közvetlenül kétezer alkalmazottat foglalkoztat majd, de közvetetten további kétezer munkahely teremtését teszi lehetővé. Az izraeli állam 525 millió dollárral járul hozzá a beruházáshoz. Mint most kiderült: pontosan ez fog történni, és az építkezés rövidesen meg is kezdődik.


Egy írországi Intel gyár, a Fab 24 Leixlipben

Az amerikai vállalatnak már van két gyára a közel-keleti országban, az egyik az új üzem helyszínének közelében, a másik pedig Jeruzsálemben. Az Izraelben a gyárainak üzemeltetésén túl kutatási tevékenységet is végző Intel összesen 5400 alkalmazottat foglalkoztat az országban, valamivel több mint hat százalékát a cég összes, 85 ezer alkalmazottjának. Tavaly a cég helyi leányvállalata 1,2 milliárd dollár értékben exportált termékeket.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt