Vége: bezár az iWiW

A tulajdonos portálján, az origo.hu-n jelentették be nemrég, hogy június 30-án lekapcsolják a magyar közösségi háló utolsó szerverét is.

A hosszú összefoglaló cikkben azt írják, hogy az iWiW azért szűnik meg, mert a Facebook mellett már nem sokan használják. Megállapítják, hogy a Facebook malmára hajtotta a vizet az oldal nemzetközi jellege: ott nemcsak a magyar, hanem a külföldi ismerősökkel is tartani lehet a kapcsolatot – az átlagfelhasználók többsége számára pedig elegendő egyetlen platform, amelyen kapcsolatban lehet barátaival, ezért a legnépszerűbb oldalra, a Facebookra vándoroltak.

Leépült

A híradás szerint ugyan 2013-ig nyereségesen működött a közösségi oldal, idén azonban már nem lehetett így üzemeltetni, ezért az origo.hu-t is kiadó Origo Zrt. az idén májusban már nem hosszabbítja meg az iWiW üzemeltetéséről szóló éves szerződését az ezt kezdetektől végző Virgo Systems céggel, hanem június utolsó napján bezárja a szolgáltatást. Az iWiW bezárásával a szájtra készült alkalmazások is megszűnnek, és az iWiW Kapu nevű belépési azonosító szolgáltatás sem fog működni többé.

iWiW

Az iWiW sikereinek csúcsán 4,7 millióan voltak az oldal tagjai, és mintegy félmilliárd ismeretséget jelöltek be egymás között. Az eredeti nevén „WiW-nek” hívott oldal a Facebooknál közel két évvel korábban, 2002-ben indult, 2005 és 2010 között pedig Magyarország leglátogatottabb portálja volt. 2010 végére az iWiW-re és a Facebookra napi szinten már nagyjából ugyanannyi magyar felhasználó jelentkezett be. Ezt követően azonban a jóval nagyobb tőkével bíró rivális elhúzott a magyar hálózattól.

Mentési lehetőség

Az iWiW biztosítja az adatok lementésének lehetőségét: „2014. június 30-án törlünk minden adatot, utána már nem tudsz hozzáférni a profilodhoz. Ha szeretnéd megőrizni ismerőseid adatait, elérhetőségét, a postafiókodban levő leveleidet és a fényképeidet, akkor összekészítünk neked egy időkapszulát.”

Az origo.hu leírása szerint a június 25-ig aktiválható időkapszula elkészítésekor  egy olyan folyamatot aktivál a felhasználó, amelynek hatására a rendszer korábbi üzeneteit és albumokba töltött fotóit, valamint az ismerősök kontaktlistáját egyetlen .zip fájlban letöltheti. Az ismerősök adatait egy .csv fájlban is megkapja mindenki az időkapszulában. Ez a fájlformátum azért jó, mert Excel-táblába is be lehet illeszteni, de a benne szereplő adatok levelezőprogram kontaktjai közé vagy a naptárba is importálhatók. Ez esetben a fájl eredetének az UTF-8 formátumot kell megadni, határoló jelnek pedig a pontosvesszőt.

Azóta történt

  • Átverés az iWiW2

    A nyilvánvalóan adathalász oldalhoz köze van egy igen rossz hírű cégnek, már ez alapján is érdemes elkerülni.

Előzmények

  • A Facebookon kívül is van világ, de jóval kisebb

    A magyar internetezők a Facebook után a Tumblr mikroblogra és a Foursquare helymeghatározó szolgáltatásba töltenek fel a legszívesebben tartalmakat, zenét pedig a YouTube-on keresztül hallgatnak a legtöbbet.

  • Magyarországon megállt a Facebook növekedése

    Bár továbbra is a Facebook a legnépszerűbb közösségi oldal, a korábbi évek látványos növekedése megtorpant – derült ki a KutatóCentrum júniusi felméréséből.