Egy magyar minisztérium feljelent egy közösségi oldalt

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) feljelenti az Ask.fm közösségi portált személyes adattal való visszaélés bűncselekmény gyanúja miatt – jelentette be Balatoni Monika, a tárca társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

A tárca az indoklás szerint a feljelentést azért tette, mert egy szülő azzal kereste meg őket, hogy tehetetlenek a lányukat érő internetes zaklatásokkal szemben, és valaki a gyermekük nevében, annak fényképével tesz közzé posztokat a világhálón, majd amikor az eljárást megindították, az utcán meg is fenyegették. A család korábban már zaklatás miatt feljelentést tett a rendőrségen, most pedig a KIM vállal szerepet az ügyben azzal, hogy személyes adatokkal való visszaélés miatt feljelentést tesz.

Hirdetés

Beleszólnak

Az internetes gyermekvédelmi szűrőprogramokról épp tegnap sajtótájékoztatót tartó Balatoni Monika azt mondta, a nyomozást ugyan nehezíti, hogy az Ask.fm-et külföldi szerverről működtetik, ugyanakkor jelezte, bíznak abban, hogy mivel más országokban is komoly problémákat okoz az oldal, ezért nemzetközi utakon el tudják majd érni, hogy a felelősöket megtalálják. Az államtitkár kitért arra is, hogy az Ask.fm egy olyan közösségi oldal, ahová gyakorlatilag bárki anonim formában beléphet és kérdéseket tehet fel az oldalhoz tartozóknak, ezzel azonban vannak akik visszaélnek, és mások fényképét, adatait feltüntetve jelentkeznek be, majd járatják le az arról mit sem sejtő fiatalokat, akik közül ezért többen már külföldön öngyilkosok lettek. Arról is beszélt, hogy az internetes zaklatásoknak sok áldozata van, de az elkövetőket nehéz megtalálni, ezért is tartják nagyon fontosnak a hasonló ügyekben a nemzetközi együttműködést. Jelezte azt is, hogy a tárca információi szerint jelenleg a világon senki nem ellenőrzi az Ask.fm-re felkerülő tartalmakat.

Szongoth Richárd, a Nemzeti Nyomozó Iroda csúcstechnológiai osztályának a vezetője azt mondta, a rendőrség arra biztat minden fiatalt, akit a világhálón sérelem ér, tegyen bejelentést vagy szüleivel feljelentést a zaklatókkal, internetes bűnözőkkel szemben. Jelezte, a rendőrség csak akkor tud nyomozást indítani, ha a tudomásukra jutnak a konkrét ügyek, a zaklatások, az adatokkal való visszaélések.

Miért pont most?

Azt minden gyakorlott internetező tudja, hogy az Ask.fm valóban a legrosszabb hírű portálok közé tartozik, ám az kérdés, hogy amiatt-e, amiről a kormányzati feljelentés szól. Az anonim regisztráció – gyakorlatilag egy hamis néven történő is annak számít – minden közösségi oldalon lehetséges, sőt a legtöbb internetes oldalon ez a gyakorlat. Bár még a legnagyobb közösségi oldalon is van korhatár, illetve kötelező a valódi név használata, ennek az előírásnak a betartatása gyakorlatilag lehetetlen. A szóban forgó oldalhoz valóban nagyon sok botrány kötődik – ahogy sok más oldalhoz is.

Az online zaklatás igen komoly és súlyos probléma, ahogy az adatokkal való visszaélés is, ám az kérdés, hogy miért egy minisztériumnak kell ez ügyben lépnie, amikor megvannak erre a bejáratott jogi utak, másrészt pedig az említett alapokon a KIM az összes közösségi portált feljelenthetné – sőt, az összes olyan oldalt is, ahol biztosított az anonim bejelentkezés, mondjuk egy fórumba.

Az nem kétséges, hogy a zaklatás felháborító dolog, és mindent meg kell tenni az elkövetők megtalálása érdekében, de nagyon furcsa, hogy a gyermekvédelmi kampány megindításával egy időben történik egy valójában látszatlépés, hiszen magával a lettországi oldallal szemben a magyar minisztérium nemigen tud fellépni – ráadásul a napnál világosabb, hogy az adatokkal nem a közösségi oldal élt vissza, hanem egyik felhasználójuk. Sokkal fontosabb és célravezetőbb lenne – ha már egy minisztériumi apparátust bevetnek egy egyedi ügyben – magukat az elkövetőket – akik minden bizonnyal a kislány ismeretségi körében lelhetőek fel – megtalálni. E nyomozás segítésére különféle nemzetközi egyezmények következtében az Ask.fm-et is kötelezni lehet.

Vagy megtalálják a rendőrség segítségével a zaklatókat (de akkor minek a KIM?), vagy nem, és akkor ez az egész semmit nem érő kampányszöveg.

Azóta történt

  • A közösségi oldalakat is megadóztatná a kormány

    A bevezetendő reklámadó csak az első lépés, a javaslatot benyújtó képviselő szerint a nagy külföldi internetes cégeknek is hozzá kell járulniuk a magyar költségvetéshez.

  • Már félmillió magyar van jelen a LinkedInen

    A LinkedIn magyarországi tagsága 2013 februárjában a elérte a háromszázezres létszámot, majd idén augusztus közepén a félmilliót. Vagyis: nálunk is kedvelik az elsősorban szakmainak, kissé exkluzívnak tartott közösségi oldalt.

  • Téged is átvert? Elfogták!

    Elfogták és őrizetbe vették a kalocsai rendőrök azt a 30 éves körözött férfit, aki internetes oldalon kínált termékekkel ejtette tévedésbe a sértetteket.

  • HR-menedzser az új infokommunikációs államtitkár

    Kara Ákos 2010 óta országgyűlési képviselő, 2006 és 2010 között, majd 2011 februárjától a Győr-Moson-Sopron megyei közgyűlés alelnöke.

Előzmények

  • Adatkezelés ma: értjük mi, csak lesz*rjuk

    A Moves fitneszalkalmazást nemrég kebelezte be a Facebook oldal, az eddig viszonylag konzervatív adatkezelési gyakorlatot ígéretük ellenére rögtön lazábbra vették.

  • A Facebookon is nyomul a magyar adóhatóság

    Igazából semmi meglepő nincs abban, hogy a NAV figyeli a közösségi oldalakat: gazdag információforrás. Az viszont már más kérdés, hogy hogyan használhatóak fel ezek az adatok.