Virtuális képernyő a levegőben

Egy tajvani székhelyű kutatási-fejlesztési szervezet, az Industrial Technology Research Institute (ITRI) tegnap mutatta be legújabb projektjének eredményét, egy „lebegő” virtuális képernyőt, melyet egy speciális szemüveg segítségével lehet használni. Az interaktív képernyő képét egy úgynevezett DDDR-kamera (defined distance with defined range) hozza létre.

A leginkább a Különvélemény c. filmben látható technológiára emlékeztető megoldásnak a kutatók az i-Air Touch nevet adták, és a legtöbb géphez (PC, laptop, hordozható számítástechnikai eszköz, mobil eszköz stb.) csatlakoztatható.

De mire használható egy ilyen technológia – illetve ennek egy továbbfejlesztetett változata? Az ITRI egyik vezető kutatója szerint az i-Air Touch annak a lehetőségét teremti meg, hogy a hordozható és mobil eszközök kezelésekor a felhasználók nagyobb fizikai szabadságot kapjanak, mivel a szemüveg viselésével el tudnak szakadni az adott számítógép közvetlen közeléből. A fejlesztők már keresik a gyártókat, és például nagy lehetőséget látnak az orvosi, illetve az ipari alkalmazásokban, mivel e területeken gyakran kell a szakembereknek úgy dolgozniuk, hogy fontos a mobilitás.

Előzmények