Segítség! Támadják a magyar honlapokat!

Habár folyamatosan érkeznek a hírek arról, hogy vallási fanatikusok – esetlegesen politikai céllal – feltörnek honlapokat Magyarországon (is), nem árt egy picit visszavenni, és megnézni, hogy technikailag és motiváció szerint mi áll e komoly kárt nem okozó támadások mögött.

Az egy picit is racionálisan gondolkodó ember eleve meg kéne akadjon ott, hogy mi a túróért éri meg egy politikai csoport hackereinek idegen nyelvű üzenetet elhelyezni Zsana vagy Bodroghalom honlapján, melyeket egyébként pár száz olyan ember látogat legfeljebb, akik egész biztosan nem tudják elolvasni az üzeneteket.

Itt már fel kéne merülnie annak, hogy nem célzott támadásokról van szó, hanem valami általánosról, aminek az a célja, hogy a támadások ténye kerüljön be a sajtóba.

És pontosan ez történik. És már sok-sok éve

Arról van szó, hogy egy adott politikai nézet szimpatizánsai vagy maguk, vagy pedig megbízottjaik segítségével automatizált támadássorozatot indítanak gyakorlatilag a teljes internet ellen. Konkrétan: olyan szoftvereket futtatnak, melyek nagyon sok, nyilvánosan ismerhető sebezhetőséget vagy rossz konfigurációt keresnek, és ha találnak ilyet a neten, akkor elindítanak egy folyamatot, amivel „deface-elik” az adott honlapot, vagyis lecserélik a kezdőoldalt, vagy valami más egyszerű akciót hajtanak végre, de leginkább egy figyelemfelhívó üzenetet szoktak elhelyezni.

Hogy ez mennyire hatékony vagy nem, döntse el más. De a lényeg az, hogy ez egy technológiai szempontból igen primitív támadás, és nem véletlen, hogy nem a kormany.hu weboldalán jelenik meg egy ilyen üzenet, hanem mondjuk Zsana községén, hiszen bizton állítható, hogy minél kisebb költségvetésből tartanak fenn egy honlapot, annál nagyobb az esély arra, hogy olyan egyszerű hibákat vétenek az esetenként amatőr készítők, melyek lehetővé teszik a deface-t.

Ennyi.

A kampány egyébként ügyes, hiszen sok millió ilyen könnyen betámadható weboldal lehet a világon, és ezek „feltörése” minimum bosszúság, de gyakran hír is.

De ennél azért tovább ne menjünk.

Azóta történt

Előzmények