Isten csatornája: már van keresztény YouTube is

(Webérték) A 16. században a világ kultúrájában elévülhetetlen érdemeket szerző jezsuiták ismerték fel először a modernitás egyik meghatározó újdonságát: a mediális viszonyok megváltozásából fakadó lehetőségeket. Ők voltak azok, akik egy bemerevedett katolikus egyházi struktúrán belül először jöttek rá: az információközvetítő eszközök és metódusok önmagukban semlegesek ideológiailag, ezért az általuk vallott hit terjesztésére bátran és invenciózusan használtak fel minden új lehetőséget.

Úgy tűnik, ezt a mintát követi egy amerikai kezdeményezés is, amelyik GodTube néven a YouTube mintájára hozott létre egy új videomegosztó és közösségi portált, amely a keresztény tanítások népszerűsítését tűzte ki maga elé célul (a hasonló jellegű, vallási alapon szerveződő közösségi oldalak egyébként már régóta prosperálnak, a különböző keresztény felekezetek mellett a muszlimok és a zsidók is tartanak fenn meglehetős sikerrel működő weboldalakat). A sok helyről érkező támogatásokra alapozott kezdeményezés nem tagadja azt sem, hogy ezt viszonylag drágán fenntartható rendszert üzleti modell alapján működtetik, tehát számítanak a reklámbevételekre is.

S úgy tűnik, a dallasi székhelyű vállalkozás valós igényeket elégít ki, mivel az augusztusi indulás után októberben már négymillió egyedi látogatót számolhattak meg, 150 ezer regisztrált felhasználójuk van, s a 35 ezret meghaladja a feltöltött videók száma. A felkínált tartalmak változatosak: van itt zene, komédia, teológiai vita, harcos muszlim-ellenes térítő, önjelölt vamp keresztény énekesnő stb. (ja, és ahogy kivettem, a párkeresés sincs kizárva…). A jelen pillanatban az egyik legnépszerűbb videón egy négyéves kislány adja elő a 23. zsoltárt, de szeretik a látogatók a Microsoft–Apple reklámra készített parafrázist is.

Az oldal szerkesztői – s ez, azt hiszem, természetes egy ideológiailag elkötelezett weboldalnál – megvizsgálják a feltöltött tartalmakat, hogy elfogadhatóak-e számukra (bár az anyag szaporodása miatt ez mind nehezebb a kevés számú működtető számára), de – s ez kitűnik mind a felkínált filmekből, mind a hozzászólásokból – azért önmagában senkit nem zárnak ki, mert nem hívő keresztény, esetleg ateista, sőt: bátorítják a vitákat.

A vitázó kedvűeknek szívből ajánlom az oldal fórumait, különösen azokat az anyagokat, amelyek az Amerikában (is) nagy vihart kiváltott kreacionizmus vs. evolúció vitáját járják körül. Meg kell jegyeznem, hogy itt láttam az egyik legszellemesebb érvelést a teremtett világ mellett, íme:

Azóta történt

Előzmények