Hanyas vagy?


Ott voltál? Én is!

„Hanyas vagy? ’28-as? Mi félszavakból megértjük egymást.” Szilágyi György klasszikus írása juthat az ember eszébe, amikor meglátogatja a WereYouThere nevű új közösségi oldalt. Az ötletgazdák úgy kívántak némi élénkséget vinni a közösségi oldalak nyomasztó sokaságában esetlegesen elvesző kezdeményezésükbe, hogy a nemzedéki összetartozásra építettek.

Az idea végtelenül egyszerű – s ezért talán sikeres is lesz az oldal(?) –, az itt szerveződő közösségeket események köré szervezik, vagyis arra van itt lehetőség, hogy az ember megossza az egyes fontos történésekhez kapcsolódó személyes élményeit. Például mindenki, aki ott volt Dallasban Kennedy meggyilkolásakor, megoszthatja a többiekkel, hogy mi is történt vele ott és akkor. De ez csak az alap, a legszélső eset, mivel a fejlesztők ügyesen kombinálták szinte az összes lehetséges közösségteremtő módot: a híres (vagy nem híres) eseményekhez kapcsolódó élmények mellett meg lehet iskolatársakkal is osztani az emlékeket, lehetséges katonatársakat megkeresni, mód van a bizonyos földrajzi helyekhez kötődő nosztalgiákat kiélni, egy adott személy vagy csoport vonatkozásában önszerveződni stb. Mondjuk egy legendás koncert hajdani látogatói is egymás virtuális karjaiba borulhatnak…

Az egyelőre még béta-verziójú szolgáltatás természetesen kínálja mindazokat az eszközöket is, amelyek egy tisztességes közösségi oldal számára elengedhetetlenek.

A várhatóan hegyeket ostromló nosztalgikus nyáltengerben azért remélhetőleg lesznek valóban értékes információk is – egy, az oral historyt nagyra becsülő történész esetleg még kutatási ötleteket is kaphat a felkerülő élménybeszámolóktól.

De a lényeg – ahogy az oldal mottója mondja –: Chances are, you weren't alone.

Előzmények