Csúcstechnológiás adatközpont nyílt Budapesten

Másfél milliárd forintos beruházással mindössze öt hónap alatt egy új, a nemzetközi szabványoknak is megfelelő szerverpark jött létre az egykori Atheneum nyomda volt épületegyüttesében. A stílszerűen Dataneum névre keresztelt komplexum kiterjedését tekintve a hazai szerverparkok második legnagyobbika, árnyékolt gépterem kategóriában viszont jelenleg az első.

15 ezer négyzetméteres adatsztráda

„Manapság világszerte több mint 30 millió szerver áll üzemben, ám ez a szám egy-két éven belül másfélszeresére fog emelkedni, és reményeink szerint ez a tendencia Magyarországra is jellemző lesz” – indokolta Ágoston Attila, a beruházást elindító vállalkozás ügyvezető igazgatója, hogy miért az infokommunikációs infrastruktúra megvalósításában látták a legnagyobb fantáziát. A beruházó arra számít, hogy a jelenlegi kiélezett gazdasági helyzetben mind többen vizsgálják felül adatközpontjuk fejlesztési és működési költségeit, és döntenek a nemzetközi szabványoknak is megfelelő adatközpont és a hozzá tartozó üzemeltetési szolgáltatás mellett.

A teljes komplexum mintegy 105 000 négyezetméternyi területen fekszik, amelyből jelenleg 15 ezer négyzetméter áll rendelkezésre a géptermi szolgáltatást igénybe vevő bérlők számára. Az ipari célokra készült épület előnye, hogy a területek könnyen leválaszthatóak, így az egyes bérlők által használt helyiségek teljesen elkülöníthetők. A géptermi területek belmagassága 4 és fél méter, a födémek terhelhetősége meghaladja a 2 tonnát négyzetméterenként. A szerverek biztonságos üzemeltetéséhez természetesen megfelelő áramellátás is szükséges, amelyet a Dataneum redundáns 10 kV-os betáplálással, és saját transzformátorokkal biztosít. Igény esetén akár egy 5 MW teljesítményű gázüzemű minierőmű is kiépíthető a területen.

Mátrixpark

A kanadai-magyar tulajdonú Közép-Európai Tőkebefektetési Kft. (Central European Capital Co.) tavaly ősszel indult befektetési folyamatának eredményeképpen a kőbányai komplexumba márciusban már be is költözhetett első bérlőként az Invitel Zrt. A cég saját szervereivel jelenleg a teljes rendelkezésre állási terület 10 százalékát, vagyis 1500 négyzetmétert foglal el. Ezzel a vállalat több száz millió forintos beruházással létrehozta második, minden nemzetközi szabványnak megfelelő szerverparkját, melyet tegnap mutattak be a sajtó munkatársainak. A cég nagy hangsúlyt fektetett a 21. századi ún. mátrixos jelleg hangsúlyozására: a megnyitó alkalmára a fogadóhelyiségeket stílusosan tetőtől talpig fekete szövetbe öltöztették, a plafonra UV-lámpákat szereltek, a falakat pedig zöld színű reflektorokkal világították meg.

A sajtóesemény a megnyitóbeszédekkel vette kezdetét. Martin Lea, az Invitel vezérigazgatója és Zsembery György, az Invitel értékesítési és marketing vezérigazgató-helyettese kiemelte, hogy a jelenlegi recessziós folyamatokat figyelembe véve az adatközpont különösen nagy értéket képviselhet a vállalkozások számára, hiszen a vállalatok csökkenthetik az IT-infrastruktúra működtetésével járó kockázatokat és az üzemeltetési költségeket,  üzleti lehetőségeik pedig azáltal növekednek, hogy a szerverek üzemeltetése helyett alaptevékenységükre koncentrálhatnak. A jelenlegi partnerekről szólva elmondták, hogy némelyik ügyfelük saját szerverét hozza be hozzájuk, mások viszont a teljes IT-infrastruktúrájukat outsourcing formájában működtetik az Invitelnél.

Újság helyett szerver

A megnyitót követően a sajtó munkatársait az Invitel mérnökei vezették körbe a Kozmai utcai adatközpontban, mely három fő szerverteremre tagolódik. A túra során kiderült, hogy a 3,7 méter magas szervertermek álpadlója alatt találhatók az érzékeny füstérzékelők, a tápkábelek és a nagy sebességű internetkapcsolatot biztosító vezetékek, míg a plafonon több tucat biztonsági kamera és egyéb felügyeleti rendszer kapott helyet. Kétségtelen, hogy a kialakításnál nagy figyelmet fordítottak a biztonságra: amellett, hogy az épületet kívül-belül zárt láncú, IP-alapú videorendszer tartja megfigyelés alatt, a géptermeket vezetett és sugárzott elektromágneses zavarok elleni EMC-védelemmel is ellátták.


További képek a galériában

Az áramellátás tekintetében 3 darab középfeszültségű árambetáplálási pont biztosítja a rendszerek működését, ezek közül 2 üzemi és 1 tartalék áramforrásként üzemel. A szünetmentes ellátás érdekében oldalanként 3+1 tartalék UPS biztosítja az energiát az áramkimaradás és a generátorok felfutása közötti időben; ha az elektromos zavar nem szűnne meg, működésbe lép 2-2 db dízelgenerátor, amelyek párhuzamos üzemben biztosítják a szükséges energiát. Így teljes terhelés esetén, folyamatos üzemanyag-ellátás mellett több mint 72 órás áramkimaradás esetén is biztosítható a folyamatos működés.

Az internetkapcsolatra fókuszálva a mérnökök ismertették, hogy a Dataneumot kétoldali, független optikai betáplálás és mikrohullámú kapcsolat köti az Invitel gerinchálózati infrastruktúrájához, valamint további optikai szálak állnak rendelkezésre az ügyfelek optikai becsatlakozásához. A hálózat struktúrájából következően így közvetlen kapcsolatok biztosíthatók a nagyobb adatkicserélő központokhoz is.

Ágoston Attila megnyitón elhangzott mondata a túra végeztével nyert igazán értelmet: „Bár az Atheneum nyomdában 2008 szeptemberében nyomtatták az utolsó újságot, a Gutenberg-galaxis szellemisége azonban nem szűnik meg az épületben: továbbra is adatok, szórakoztató tartalmak és szolgáltató alkalmazások futnak a nyomdagépek helyét átvevő szervereken – így digitális formában folytatódik a betűfolyam.”

Azóta történt

Előzmények