Újabb homályos pont az internetadó történetében

Bármennyire is ad hocnak tűnt a benyújtott jogszabálytervezet alapján az internetadó felvetése, az új adó ötlete nem volt teljesen új, a kormánypárt állítólag már 2012-ben elkezdte vizsgálni a bevezetés lehetőségét – írja a Figyelő mai rövid tudósítása. A lap újságírója úgy tudja, hogy bő két éve egy tanácsadó céget is felkértek, hogy foglaljon állást a tervezett új adóról, ám akkor – talán épp az állásfoglalás hatására – elvetették az elképzelést.

Tavaly nyáron a költségvetés tervezésekor azonban ismét előkerült valamelyik felső polcról a netadós dosszié – fogalmaz a Figyelő –, és komolyan elkezdte foglalkoztatni a döntéshozókat. A lap úgy értesült, hogy szeptember elején – tehát durván másfél hónappal a tüntetéshullámot kiváltó bejelentés előtt – már létezett az adatforgalom-alapú adózás ötlete, sőt a szaktárca azt több szakértővel is megvitatta.

Mivel azonban alapvetően negatív visszajelzéseket kaptak, szinte mindenki úgy gondolta, hogy ezúttal is lekerül a napirendről ez az adófajta. Feltehetőleg ez is volt az eredeti terv, de az utolsó pillanatban valamiért úgy döntöttek a szaktárcánál, hogy a még félkésznek sem igazán nevezhető koncepciót mégis beledolgozzák a költségvetésbe - írja a Figyelő.

Azóta történt

  • Jön a digitális jólét?

    Szombat délelőtti sajtótájékoztatóján a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos adócsökkentési tervet villantott.

Előzmények

  • Internetadó: a rezsibiztos valószínűleg olajat öntött a tűzre

    Németh Szilárd egy interjúban egyértelműen kiállt az internetadó mellett, melyet szerinte semmiképpen sem a fogyasztók fognak megfizetni, mivel a kormány ezt megakadályozza.

  • Mit fog okozni az internetadó?

    Ilyenkor derül ki, hogy mennyi mindenhez van köze az internetnek, az élet szinte minden területe érintett. És nem is kicsit.