Internetadó: a rezsibiztos valószínűleg olajat öntött a tűzre

Németh Szilárdot, a kormánypárt képviselőjét és a rezsicsökkentésért felelős tisztviselőjét ma reggel, a tegnapi nagyszabású tüntetés után az atv stúdiójában igencsak indulatosra sikerült és politikai felhangokat nem nélkülöző beszélgetésben természetesen arról kérdezték, hogy a kormány tovább ragaszkodik-e az internetadó – a távközlési adó kiterjesztése – bevezetéséhez.

Hirdetés

A képviselő igen határozottan jelentette ki, hogy mindenképpen, mivel a kormánykoncepció megvalósítása érdekében az internetszolgáltatóknak is ki kell venniük arányos részüket a közteherviselésből. Ám azt hangsúlyozta, hogy ágazati adóról van szó, melyet nem a felhasználók, hanem a szolgáltatók fizetnek, és e költség áthárítását – csakúgy, mint a banki különadó esetében, emlékeztetett a képviselő – a kormányzat, illetve az érvényes szabályok megakadályozzák, vagyis a családok terhei nem fognak növekedni.

A képviselő némi bizonytalanságról tett tanúbizonyságot, amikor az adó kiszámításának pontos módjára kérdezett rá a riporter, de kiemelte, hogy a nemzetgazdasági miniszter érti a dolgát, ezeket a részletkérdéseket majd később szabályozzák.

Fő érvként említette, hogy a pletykákkal szemben – melyek arról szóltak, hogy esetleg a rendvédelmi dolgozók, illetve a katonák megígért fizetésemelésére kellene az újabb adó – a kormány az európai uniós vállalások teljesítésére fogja felhasználni a beszedett összegeket. Nevezetesen arra, hogy az ország minden lakosához eljuthasson a széles sávú internet – az uniós támogatások önrészét fogják ebből finanszírozni. (Itt kissé homályosan fogalmazott, amikor „internetes sztrádák”, illetve „gerinchálózat” kiépítéséről beszélt.) Elismerte, hogy az eredeti javaslat rossz volt, mivel a szerint megfizethetetlen lett volna a korlát nélküli 150 Ft/gigabájt, de jelezte, hogy javították a szöveget, és ezt a jövőben is megteszik, ha szükség lesz rá: „Várjuk ki a végét!” – mondta többször.

Németh Szilárd kiemelte azt is, hogy bár az adó átmenetileg plusz terhet okoz majd a szolgáltatóknak, ám már középtávon is jobban fognak járni, mivel a több előfizető több bevételt hoz majd a számukra.

Majd egyenes kérdésre határozottan kijelentette: „[Az internetadót] nem fogjuk visszavonni, hanem a lehető legjobb formában fogjuk bevezetni.”

A beszélgetés végén az addigra már valóban kissé feldúltnak tűnő képviselő arra utalt, hogy most ugyan nagy a „gerjesztett” felháborodás, de a korábbi példákból valószínűsíthető, hogy az ellenkezés az eredmények és a megváltoztathatatlan tények hatására gyorsan lelohad: „Amikor ez a költségvetés és ezek az adótörvények életbe lépnek 2015-ben, akkor nagy csönd lesz” „Ebben a témában mindenféleképpen.” „Ezek [az ellenzők] el fognak hallgatni.”

Azóta történt

Előzmények

  • Mit fog okozni az internetadó?

    Ilyenkor derül ki, hogy mennyi mindenhez van köze az internetnek, az élet szinte minden területe érintett. És nem is kicsit.

  • A Hírközlési Érdekegyeztető Tanács az internetadó ellen

    A magyarországi hírközlési szolgáltatókat tömörítő Hírközlési Érdekegyeztető Tanács (HÉT) megdöbbenéssel értesült az internetadó tervéről. Álláspontjuk szerint az új adónem ellehetetlenítené a magyarországi digitális fejlődést.

  • Mégis lesz felső korlát az internetadónál

    Ahogy azt Rogán Antal tegnap jelezte, a Fidesz-frakció korlátozó módosítást nyújt be az internetadóról szóló törvénytervezethez.