Az Intel vezérigazgatója a jövő számítástechnikájáról

Az Intel a világ egyik legnagyobb szórakoztatóelektronikai szakkiállításán, a jelenleg Las Vegasban zajló CES-en (Consumer Electronics Show) több technológiai fejlesztést és kezdeményezést jelentett be: a Curie modult, mely egy apró méretű, viselhető technológiákhoz használható eszköz; új alkalmazásokat az Intel RealSense kamerájához, amit robotokba, drónokba és 3D technológiákba szánnak; valamint a Diversity in Technology (Diverzitás a technológiában) kezdeményezést, melynek részeként az Intel 300 millió dolláros befektetéssel segíti elő a technológiai ipar társadalmi diverzitását.

„A személyre szabott számítástechnikai eszközök elterjedésével, az intelligens és összekapcsolt eszközökkel, illetve a viselhető eszközök egyre erőteljesebb terjedésével a fogyasztók és a technológia kapcsolata mindinkább változáson megy keresztül” – mondta  Brian  Krzanich, az  Intel elnök-vezérigazgatója előadásában, majd hozzátette: „A nők és a kisebbségek is mind nagyobb szerepet fognak betölteni fogyasztóként, befolyásoló tényezőként, alkotóként és vezérként.”

Az elnök-vezérigazgató előadásában bejelentette együttműködési megállapdásukat a sport és divatszemüvegeket gyártó Oakley-vel, valamint egy 3D technológiára vonatkozó együttműködést a HP-vel. Emellett felvázolta az Intel Security üzletágának új technológiáját, a True Key platformokon átívelő alkalmazást, mely a felhasználóra jellemző részleteket (például arc, ujjlenyomat) használ a gyorsabb és biztonságosabb bejelentkezéshez.

A viselhető technológiák forradalma

A viselhető eszközök terjedésével az innovációnak és a technológiai fejlesztéseknek egy új játéktere valósul meg. Krzanich bejelentette az Intel Curie module-ra vonatkozó terveket. Ez egy apró méretű hardver, mely az Intel első, kifejezetten erre a technológiára kifejlesztett system-on-chip-jén (SoC) fut. A modult 2015 második felében kezdik el szállítani, és tartalmazza az Intel Quark SE SoC-ot, egy alacsony fogyasztású Bluetooth rádiót, valamint szenzorokat is.

Ezen kívül az Intel számos terméket, illetve divat- és fitneszmárkákkal való együttműködéseket is bejelentett.

A cég és az Oakley viselhető technológiára vonatkozó stratégiai együttműködésében olyan termék kifejlesztésén dolgoznak, amely a prémium minőségű luxus és sportszemüvegeket okos technológiával vértezi fel. Az előadás alatt Krzanich-hoz csatlakozott Colin Baden, az Oakley vezérigazgatója is, aki elmondta, hogy a két vállalat egy sportolók teljesítményét fokozni képes intelligens eszköz fejlesztésén dolgozik, mely az év folyamán lesz elérhető.

Előadásában Krzanich beszélt a Nixie-ről, a 2014-es „Make it Wearable” verseny győzteséről is, az első olyan viselhető kameráról, mely képes repülni.

A technológiai diverzitás terjedése

Krzanich, aki az utóbbi idők nőket és kisebbségeket érintő eseményeit is megemlítette beszédében, bejelentette a „Diversitiy in technology” kezdeményezést. Ennek keretében az Intel munkaerő-toborzási és a munkavállalók megtartásáért tett erőfeszítései során szem előtt tartja, hogy 2020-ig az USA társadalmához képest arányosan legyenek képviselve a nők és az egyébként alulreprezentált kisebbségek.

Azt is közölte, hogy az Intel 300 millió dollárt fog befektetni a női és alulreprezentált kisebbségekből származó mérnökök támogatására.

Technológiai innováció

Egészen mostanáig a számítástechnika az ember és egy monitor, billentyűzet és egér közötti interakcióját jelentette. Krzanich előadásában több új technológiára és valós alkalmazásra is kitért, melyek a számítástechnikát a háromdimenziós világba emelik, és melyeknek köszönhetően nem lesz szükség vezetékekre vagy jelszavakra.

Krzanich több olyan technológiai innovációt is bemutatott, melyek 2015 végére jelennek meg, például a True Key platformokon átívelő alkalmazást, melyet az Intel Security üzletága fejlesztett ki, és amely véleményük szerint segít a jelszavak béklyóiból kitörni. A True Key a felhasználóra jellemző részleteket (például arc, ujjlenyomat) használ a gyorsabb és biztonságosabb bejelentkezéshez, és elérhető lesz iOS, Android, Windows és Mac operációs rendszerek, valamint a legtöbb böngésző alatt. Emellett HP és Lenovo készülékekben, valamint a McAfee LiveSafe részeként is megjelenik az elkövetkező hónapokban.

Mindezek mellett az Intel a Hiltonnal, a Jaguar Land Roverrel és a San Franciscó-i Nemzetközi Repülőtérrel fog együttműködni a vezeték nélküli töltést biztosító technológiák tesztelése céljából.

A vezérigazgató elmondta azt is, hogy az Intel RealSense kamerák és az új alkalmazások egyre elterjedtebbek a „2 az 1-ben” eszközökben, táblagépekben, notebookokban és all-in-one számítógépekben, melyek többsége már a legújabb, az év első negyedévében piacra kerülő 5. generációs Intel Core processzorokkal fut majd.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények