Integrációs megoldás kis- és középvállalkozásoknak

Az IBM ma kerekasztal-beszélgetés keretében mutatta be Express termékportfoliójának két új megoldással kiegészített változatát, amely immár a magyar középvállalkozásoknak is segítséget nyújt üzleti teljesítményük javításában a folyamatok leegyszerűsítésén és egy integrált informatikai rendszer létrehozásán keresztül.

Rehus Péter, az IBM Magyarországi Kft. szoftver üzletág igazgatója a Gartner felmérésére hivatkozva elmondta, hogy a kis- és középvállalkozások mintegy 60 %-a foglalkozik az integráció problémájával, ill. szándékozik szoftvermegoldásokat bevezetni. Ezzel az üzleti folyamatok integrációja jelenti a globálisan 300 milliárd dolláros informatikai piaci szegmens fejlődésének fő motorját.

A WebSphere Business Integration Server Express elősegíti az információáramlást a kis- és középvállalkozások szervezetében: lehetővé teszi a manuális folyamatok automatizálását, biztosítja a már bevezetett üzleti alkalmazások közötti adatáramlást, és képessé teszi a vállalkozásokat, hogy a költségek és a fejlesztési-telepítési időráfordítás minimális szinten tartásával megfeleljenek mind az üzleti partnereik, mind a különféle nemzetközi szabványok (pl. Basel II) által támasztott követelményeknek.

A rendszer a nagyvállalatok által alkalmazott WebSphere technológián alapul, így a megoldás a felhasználók igényeinek növekedése esetén sem jelent zsákutcát, hiszen a nagyvállalati szoftverre való áttérés megoldható. Az Express szerverek ugyanakkor korlátozás nélkül tartalmazzák a nagyvállalati rendszerek legfontosabb funkcióit: az adatbázisok és az üzleti alkalmazások szinkronizációja révén az összes üzleti folyamat koordinálására, modellezésére és mérésére lehetőség adódik.

A WebSphere Business Integration Server Express technológiai részleteit Dr. Sugár Péter, az IBM minősített szoftver rendszertervezője ismertette. A WebSphere Business Integration Server Express programozás nélkül vagy csekély programozással könnyen kezelhető eszközöket biztosít folyamatok létrehozásához, módosításához és kezeléséhez. Ez úgy lehetséges, hogy a folyamatokat absztrakt módon kezeli egy magasabb szinten, anélkül, hogy ismerné a mögötte rejlő alkalmazásspecifikus adatokat. A grafikus eszközök segítségével előre definiált üzleti folyamatok alkalmazhatók a folyamatokra, melyek javítják az üzleti alkalmazás rugalmasságát.

A WebSphere Business Integration Server Express az előre beépített adapterek választékával könnyen összekapcsolható  sokféle háttérrendszerrel. Az IBM ajánlatában egy WebSphere Business Integration Server Express és egy WebSphere Business Integration Server Express Plus nevű termék szerepel. További igények esetén nagyobb kapacitást biztosító bővítőcsomagok is vásárolhatók. Egy "adapter" kapacitáscsomag és egy együttműködést segítő "üzleti folyamatcsaládok" kapacitáscsomag áll rendelkezésre. Mindkét csomag csak az Express Plus kiadással használható.

A WebSphere Business Integration Express az olyan kis- és középvállalkozások számára jelent kedvező lehetőséget, akik integrálni szeretnék üzleti folyamataikat azok testreszabása nélkül. Mivel a kis- és középvállalkozások közül sokan teljes megoldást keresnek, ez az ajánlat lehetővé teszi, hogy az IBM-partnerek olcsó, előre gyártott, testreszabott üzleti folyamatokat biztosítsanak az ügyfelek számára.

A megoldás a következőket tartalmazza:

  • InterChange Server Express több szálon futó és párhuzamos üzleti logika végrehajtása az adatintegritás biztosításához.
  • Toolset Express a rendszer kezelésére való grafikus kezelőfelülettel, beleértve a Business Object Designer Express, Map Designer Express, Connector Configurator Express és a Relationship Designer Express termékeket.
  • Adapterek választéka az alkalmazások és háttérrendszerek integrálására az üzleti folyamatok automatizálásához. Az ügyfél három adaptert választhat ki az előre csomagoltak közül: JText, JDBC, e-mail, JMS, WebSphere MQ, XML, Web services, COM, Exchange, Portal, Domino, Swift és iSeries.

A WebSphere Business Integration Express Plus tartalmazza a fenti funkcionalitást, valamint az alábbiakkal bővíti az ajánlatot:

  • A Process Designer Express a felhasználók számára lehetővé teszi, hogy bővítsék és testreszabják a folyamatsablonokat.
  • Az ügyfelek öt adaptert választhatnak az adapterkészletből.
  • Az együttműködést segítő alapcsomag (Collaboration Capacity Pack) segítségével az üzleti folyamatok automatizálására gyorsan létrehozható folyamatsablonok.
  • Kapacitásbővítő csomagok (Adapter Capacity Pack) támogatása az adapterek és az együttműködés javítására.

Az Express Plus csomaghoz igényelhető Adapter Capacity Pack további adapterek használatát teszi lehetővé az ügyfelek számára (SAP, J.D. Edwards, Oracle, Siebel, i2, Commerce, MetaSolv, QAD, Telecordia és Peoplesoft), a Collaboration Capacity Pack segítségével pedig összetett üzleti folyamatok valósíthatók meg. A csomag egy együttműködési összeállítás kiválasztását teszi lehetővé az üzleti feladatok négy rendelkezésre álló csoportjából: beszerzés, ügyfélkapcsolat-kezelés, megrendelés-kezelés, valamint pénzügyi és emberi erőforrások. Ezekhez a csoportosításokhoz előre csomagolt folyamatsablonok és a feladatok megvalósítására alkalmazható üzleti szabályok is tartoznak.

A WebSphere Business Integration Server Express lehetővé teszi a kis- és középvállalatok, illetve az üzleti partnerek számára, hogy programozás nélkül vagy kevés programozással, valamint az összköltség minimalizálását szem előtt tartva a háttérrendszerek és a kezelői felületek integrálásával gyorsan automatizálják az üzleti folyamataikat. Ideális az olyan ügyfelek számára, akik kész megoldást szeretnének, és az olyan üzleti partnerek számára is, akik kiegészítő tartalmat szeretnének biztosítani a piaci igények kielégítéséhez.

A WebSphere Business Integration Server Express megkönnyíti az ügyfelek már működő informatikai rendszereinek, üzleti folyamatainak és alkalmazásainak integrálását, relatíve alacsony telepítési és üzemeltetési költségek mellett. A Microsoft Windows, Linux és OS/400 operációs rendszereken futtatható IBM WebSphere Business Integration Express licencdíja processzoronként 5999 dollár (kb. 1,25 millió forint), míg a WebSphere Business Integration Express Plus csomag díja processzoronként 14999 dollár (kb. 3,12 millió forint). Ez a legtöbb konkurens ajánlathoz képest kedvezőbb árképzést jelent.

(*) Az IBM a Wintergreen Research jelentése szerint piacvezető az alkalmazás-integráció piacán. Az alkalmazásfüggetlen üzleti objektumok használata az Aberdeen Group tanulmánya szerint jelentős gyorsulást eredményez az üzleti folyamatokban az integráció kiépítési idejének és költségének egyidejű csökkenése mellett. Az IBM adatai szerint a WebSphere Business Integration Server Express telepítése kis- és középvállalatoknál átlagosan hozzávetőleg 3–4 emberhét időráfordítást igényel.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények