Inog a Vodafone-fővezér széke

Fellázadtak a Vodafone fő részvényesei: négy nagy befektető – a Hermes, a Standard Life, a Prudential és az M&G – is arra készül a The Guardian értesülése szerint, hogy a holnapi szavazáson tartózkodnak vagy Arun Sarin elnök-vezérigazgató ellen szavaznak.

Hirdetés

Meglehetősen szokatlan, hogy a legnagyobb befektetők ilyen módon avatkozzanak bele az igazgatótanács döntéseibe. Bár az erődemonstráció aligha fog a Vodafone-vezér azonnali távozásához vezetni, jelentősen gyengítheti pozícióját. A brit lap értesülései szerint az elégedetlen részvényesek Sarin fizetését és jutalmát – amiről szintén holnap szavaz a tanács – is készek megfúrni.

További gondot okozhat Sarinnak, hogy elveszette legfőbb "hátvédjét" is, a többek között a Vodafone Japan eladását is levezénylő Bill Morrow-t. A Nyugat-Európáért felelős vezető hosszas mérlegelés után családja érdekében hagyta el Európát, és költözött vissza Kaliforniába.

A Vodafone egyébként a június 30-án zárult negyedév eredményei alapján emelkedést vár, noha az anyaországban 119 ezer előfizetőt veszítettek az elmúlt időszakban – 29 ezer új előfizetéses szerződés mellett 148 ezer feltöltőkártyás ügyfél hagyta el a vállalatot.

Azóta történt

Előzmények