A bíróság elmarasztalta a Vodafone-t

A Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítélete szerint a Vodafone Magyarország megsértette több dolgozójának személyiségi jogait azzal, hogy beleegyezésük nélkül rögzítette az általuk használt mobiltelefonok bemérésével kapott helymeghatározási adatokat – adta hírül a Napi Gazdaság.

A Vodafone ellen három alkalmazott indított pert, mert egy munkajogi vita során tudomást szereztek arról, hogy az előfizetéses, de részben ingyenes használatú mobilkészülékeiket rendszeresen „követik”, és az így kapott adatokat rögzítik és tárolják is a szolgáltató rendszerében. A peranyaghoz csatoltak például egy olyan, a társaság rendszeréből kinyomtatott adatlistát és térképet, amely egy vasárnap éjjel háromnegyed 11-kor – azaz nem munkanapon – Budapesten és környékén néhány tízméteres pontossággal meghatározta, hogy a készülék használója hol tartózkodik. Az ügyben több mint fél éve született elsőfokú eljárásban a felperesek nyertek, de a Vodafone fellebbezett.

A mobilcég akkor azt közölte, hogy valójában a helymeghatározó rendszer tesztjéről volt szó, nem megfigyelésről, s erről a munkatársakat tájékoztatták is. Az ítélőtábla viszont a múlt csütörtökön elutasította a Vodafone fellebbezését. A mostani ítélet szerint a cég megsértette a felperesek személyhez fűződő jogát azzal, hogy az általuk használt mobiltelefonok SIM-kártyája tekintetében a helymeghatározás szolgáltatását, annak tesztelése érdekében, 2005 júliusától kezdődően a munkavállalók tájékoztatása és hozzájárulása nélkül aktiválta. Ennek során a három dolgozó tartózkodási helyét folyamatosan, negyedórás frissítéssel, a nap 24 órájában a cég rendszerében rögzítette és tárolta, ezáltal a személyes adataikat jogellenesen kezelte. Az ítélőtábla megállapította azt is, hogy az alperes megsértette az őt bíróság elé citálók jó hírnévhez fűződő személyiségi jogát azzal, hogy a felperesek mobiltelefonjain a hívásszolgáltatást 2005. október 27-én a Vodafone rendszerébe bejegyzett „Fraud Barring” megjelöléssel egyirányúsította, majd ki is kapcsoltatta.

A Napi Gazdaság érdeklődésére a Vodafone illetékese elmondta: a cég az ítélet kézhezvételéig nem kíván nyilatkozni az ügyben.

Az ítélőtábla jogerősen eltiltotta a Vodafone-t a fenti jogsértésektől a jövőre nézve, egyben jogerősen kötelezte a céget arra, hogy a felperesek tartózkodási helyére vonatkozóan rögzített és tárolt adatokat saját rendszeréből az ítélet jogerőre emelkedését követő napon, azaz december 8-án, pénteken törölje. Az ítélet szerint a Vodafone-nak elégtételként 8 napon belül írásos nyilatkozatban közzé kell tennie a jogsértést megállapító ítéletet, s a közleményben sajnálkozásának kifejezése mellett a felperesektől elnézést kell kérnie. Ki kell jelenteniük továbbá azt is, hogy a jövőben mindent megtesznek annak érdekében, hogy hasonló jogsértések a cégnél ne ismétlődhessenek meg.

Azóta történt

Előzmények