Bővíti ceglédi gyárát az Infineon

Az Infineon Technologies 2012-ig 17 millió eurós beruházással bővíti teljesítmény-félvezetőket gyártó tevékenységét, termelőeszközöket vásárol és új gyártóüzemet létesít Cegléden. A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium a 250 új munkahelyet létesítő beruházás megvalósításához egyedi kormánydöntés alapján nyújt támogatást, az erről szóló szerződést ma írták alá. A ceglédi üzem elsődlegesen standard teljesítmény-félvezető modulokat állít elő, melyeket szélerőművekben és napenergiát hasznosító inverterekben, valamint vasúti és villamos járművek, gyártóberendezések, mozgólépcsők és felvonók hajtástechnikájában alkalmaznak.

A következő években az Infineon az IGBT-modulok gyártási volumenét több mint kétszeresére, évi mintegy 6 millió darabra növeli Cegléden. Az üzem ma összesen mintegy 470 alkalmazottat foglalkoztat, ebből 290 fő foglalkozik IGBT-modulok gyártásával. E területen a gyártás felfutásával párhuzamosan 2012-ig 500 főre bővítik a foglalkoztatottak számát, de már 2009 áprilisától megkezdődik a termelés a mindössze tíz hónap alatt felépített új ceglédi üzemcsarnokban – közölte a gazdasági tárca.

A ceglédi, ún. backend telephelyen az Infineon Technologies Cegléd Kft. és az Infineon Technologies Bipoláris Kft. működik. Ez utóbbi a warsteini Infineon Technologies Bipolar GmbH & Co. KG 100%-os tulajdonában lévő leányvállalat, mely az Infineon Technologies AG és a Siemens AG vegyes vállalata. Cegléden IGBT-modulokat, valamint nyomott kontaktusú tárcsatirisztorokat, tárcsadiódákat és bipoláris modulokat is szerelnek és mérnek, melyek a sokrétű ipari alkalmazás mellett elsősorban az energiaátvitelben és előállításban kerülnek felhasználásra.

Az Infineon Európa második legnagyobb félvezetőgyártó vállalata, melynek árbevétele a 2008-as pénzügyi évben 4,3 milliárd euró volt – 6 százalékkal több, mint egy évvel korábban –, nettó vesztesége pedig 3,1 milliárd. A hatalmas mínusz elsősorban az időközben csődbe ment memóriagyártó leányvállalat, a Qimonda rendkívül gyenge teljesítményének tudható be.

Azóta történt

  • Micron: gyárbezárás és újabb elbocsátások

    Egy régebbi technológiával dolgozó üzemére tesz lakatot a memóriagyártó. Kétezer állás szűnik meg.

  • Mélyponton a chipipar

    Történelmi visszaesést vár az idei évre a Gartner. A talpon maradt memóriagyártók viszont valamelyest fellélegezhetnek a második félévben.

  • Jöhet a Taiwan Memory Co.

    A tajvani kormány szerint csak konszolidációval lehet biztosítani a kisebb memóriagyártók túlélését. Születőben egy óriásvállalat.

Előzmények