Indonéziába is elutazhat a Sulinet-program

A magyar tudásexport növelését elősegítő együttműködési megállapodást kötött április 26-án a Parlamentben az indonéz Batami Ipari Fejlesztési Hatóság (BIDA) és az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ). A megállapodást Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter jelenlétében Ismeth Abdullah, a BIDA elnöke és Kóka János, az IVSZ, egyben a Magyar-Indonéz Üzleti Tanács elnöke írta alá. Az indonéz-magyar együttműködés kiterjed a gazdasági, kereskedelmi és befektetői kapcsolatok fejlesztésére a két állam között, egyúttal jó alapot teremt arra is, hogy a magyar informatikai tapasztalatokat Indonéziában is hasznosítsák. A megállapodás keretében elindíthatnak egy a Sulinet Expresszt alapul vevő kísérleti programot, elsőként az indonéz technológiai központként, az új technológiák inkubátoraként számon tartott Batam-szigeten. A tervezett program segítségével a helyi diákok az interneten keresztül is hozzáférhetnek majd a tananyaghoz, az ismeretek a világhálón át könnyebben eljuthatnak a távolabb fekvő iskolákba is. Az elektronikus tanulási, kormányzati és más it-projektek sikeres megvalósítása a Batam-szigeten elősegítheti a magyar informatikai exportot a 230 milliós Indonézia egészében is, ahol a 10 ezer sziget, az óriási távolságok ezt különösen szükségessé teszik.

Kóka János szerint az informatikai szektorban komoly fejlődést mutató ország kiemelkedő lehetőségeket jelenthet a magyar vállalkozásoknak a mobiltávközlési, a rendszerintegrációs, az oktatási, az outsourcing- és az internetes megoldások exportja területén. Az IVSZ által kezdeményezett széles körű együttműködés a várható közvetlen eredmények mellett más ágazatokban, például az egészségügyben is elő fogja segíteni a piacra jutást, jelentős projektek megvalósítását.

Indonézia a világ legnagyobb kiterjedésű szigetvilága, a föld negyedik legnépesebb országa. Óriási potenciális gazdasági lehetőségekkel rendelkezik, egyike azon harmadik világbeli országoknak, amelyek elkötelezettek az információtechnológia hatékony alkalmazása mellett. Az indonéz nemzeti információstársadalom-stratégia 2001-2005 közötti időszakra kitűzött céljai értelmében beruházóbarát törvényi hátteret kell teremteni, ki kell építeni az alapvető infrastruktúrát, ösztönözni kell az állampolgárokat és az üzleti szférát az it használatára. Az információs társadalom alappillérének az oktatást tekintik.

Azóta történt

Előzmények