Ingyen kapnak mobilt az indiai szegények

Nagy vihart kavart Indiában az a terv, mely szerint a jövő évi választásokra készülő kormány hamarosan minden, a szegénységi küszöb alatt élő családnak ajándékoz egy mobiltelefont. Az indiai sajtót tegnap bejárt, a miniszterelnöki hivatalból származó értesülések szerint Manmohan Szingh (मनमोहन सिंह) miniszterelnök augusztus 15-én, a Függetlenség Napján nemcsak azt jelenti be, hogy a Har Haath Mein Phone (telefont minden kézbe) elnevezésű projekt keretében hatmillió család jut készülékhez, hanem azt is, hogy a telefonhoz 200 perc ingyenes helyi beszélgetés is jár.

Az még nem világos, hogy ki állja a költségeket, de a feltételezések szerint a felét azok a szolgáltatók fizetik, akik majd a hálózatot biztosítják, a másik felét pedig a távközlési minisztérium egyik, a szegény és hátrányos földrajzi helyzetű területek fejlesztésére létrehozott alapjából fizetik ki. Nagyon valószínű, hogy bizonyos mennyiségű ingyenes beszélgetés a továbbiakban is jár majd ezekhez a telefonokhoz, és az állam a tarifákat is támogatni fogja valamilyen mértékben.

Ellenzők és kritikusok azonban egyszerű választási fogásnak tartják a tervet, mely ráadásul kiváló alkalmat ad a korrupcióra is. A legfontosabb ellenérve, hogy a szegény vidékek annyira szegények, hogy hiába kapják meg a telefont a családok, hiszen nemhogy távközlési hálózat, de áram sincs azokon a területeken, így nagy valószínűséggel az első dolguk az lenne, hogy eladnák a számukra használhatatlan eszközöket.

Előzmények