Így készül egy kenyai buszjegyvásárló alkalmazás

Az afrikai programozók motivációja sokszor teljesen más, mint amit Európában megszokhattunk. A kenyai lányok például azért vágtak bele, hogy ne rabolhassák ki őket.

A kenyai középiskolásokat egészen más problémák foglalkoztatják, mint a magyarokat. Nem számíthatnak például arra, hogy ha nyitott hátizsákkal várakoznak a buszra, utastársaik majd figyelmeztetik őket, arra viszont igen, hogy mire észreveszik, az értékeiket már ellopták.

Harriet Karanja és négy barátnője ezért elhatározták, hogy a rendszeres reggeli rablás lehetőségét szüntetik meg, méghozzá a buszjegyre váró sort rövidítik le egy okostelefonos alkalmazással.

Az iskolások a kenyai mobilszolgáltató segítségét élvezve, mentorral vágtak neki a feladatnak. A Safaricom munkatársa segített nekik az életképes üzleti modell kidolgozásában, de a lányoknak programozni is meg kellett tanulniuk. Az alkalmazás prototípusa nagy siker lett, mivel nem kizárólag jegyvásárlásra van mód, hanem GPS segítségével megállót is könnyű találni, illetve a buszok érkezéséről is ad visszajelzést a szoftver. Így elég odaérni és felszállni, a hosszú várakozás helyett.


(forrás: BBC) [+]

Egy lányok számára szervezett alkalmazásfejlesztői versenyre is beneveztek a programmal, a döntőben azonban nem ők nyerték a tízezer dolláros fődíjat, hanem az a mexikói csapat, amelyik a rászorulóknak segít közmunkát találni a környéken.

Az afrikai középiskolások nem adják fel, remélik sikerül támogatót találniuk az ötlethez és elkészíthetik a végleges változatát az alkalmazásnak. A BBC-nek nyilatkozó csapattag szerint a szolgáltatói mentorálás nélkül idáig semmiképp sem jutottak volna, üzleti tervet írni sokkal nagyobb feladat volt, mint elsőre gondolták róla.

Azóta történt

Előzmények