Így hátrál meg az Internet.org

Mark Zuckerberg bejelentette, hogy változtatnak az Internet.org rendszerén és felépítésén: olyan nyílt platformot hoznak létre, amihez bárki csatlakozhat, bizonyos játékszabályok betartása mellett. Ezek között olyanokat találni, mint a tiltások: az Internet.orghoz csatlakozó megoldások nem lehetnek VoIP, videó, fájlküldés, nagy felbontású és/vagy sok fotót tartalmazók. A Facebook közleményben ezt azzal indokolják, hogy a szolgáltatók ingyenesen biztosítják a kezdeményezéshez az erőforrásokat.

Hirdetés

A Facebook azt várja a csatlakozni kívánóktól, hogy a szolgáltatások okostelefonra optimalizáltak legyenek, de működjenek hagyományos mobilokon is, már amennyire ez lehetséges, illetve ne legyenek bennük JavaScript vagy SSL/TLS/HTTPS elemek. „Egy olyan nyílt platformot készítünk, amihez bárki csatlakozhat, aki elfogadja és betartja az útmutatásunkat” írja a közlemény.

 

Az is elvárás még, hogy a szolgáltatások a szélesebb internet megismerésére ösztönözzenek, ami elég ködös megfogalmazásnak tűnik, de valószínűleg csak annyit jelent, hogy a külső hivatkozásoktól se legyenek mentesek a megoldások, azaz ne záródjanak be a felhasználók az alkalmazásba.

A változtatások mögött egyértelműen (bár ki nem mondottan) az a tény áll, hogy sorra hátráltak ki az Internet.org mögül a tartalomszolgáltatók, miután erős kritikák érték a kezdeményezést, mivel az szembemegy az internetsemlegesség elvével (többek között a Google keresést sem támogatja).

A 2013 nyarán indult iparági szövetség hivatalosan azzal a céllal jött létre, hogy az internet azokhoz is eljusson, akik jelenleg nem férnek hozzá a világhálóhoz, de hamar kiderült, hogy a humanitárius célok mellett gazdasági érdekek is fűződnek a kezdeményezéshez.

Azóta történt

  • Kerítés vagy beiskolázási támogatás?

    A Facebook alapítója ötmillió dollárral járult hozzá ahhoz, hogy az Egyesült Államokba illegálisan bevándorlók gyerekei megkapják azt az esélyt, amely kijár az ott élőknek.

  • Ingyenes alapszolgáltatások a Facebooktól

    Hatvan új szolgáltatással bővült a frissen átnevezett Internet.org. A webes felület is titkosítást kapott a biztonságosabb böngészés érdekében.

Előzmények