Idén nem jön el Magyarországra az Eee PC

Idén már biztosan nem jelenik meg a magyar boltok kínálatában az Asus szuperolcsó noteszgépe, az Eee PC – tájékoztatta lapunkat Banga Zsuzsanna, a gyártó hazai képviseletének illetékese. Mint megtudtuk, az év közepén leleplezett, leginkább internetezésre, valamint korlátozottan irodai és multimédiás feladatokra használható számítógép nemcsak nálunk, de az egész kelet-európai régióban késve kerül piacra. A rendkívüli érdeklődéssel várt gépet először Tajvanon kezdték el forgalmazni október közepén, a tengerentúlon pedig a legfrissebb információk szerint csütörtökön kezdődik meg az Eee PC árusítása, igaz, ekkor csak egy változat kerül a boltokba, 399 dolláros áron. Ez az összeg lényegesen több annál, mint amit a gyártó eleinte a köztudatba vésett – az Asus kezdetben a 199 dolláros lélektani határt hangsúlyozta közleményében, pedig ennyiért várhatóan csak az OEM partnerek jutnak majd hozzá a géphez.


Nálunk csak jövőre kerül a boltokba

Az Asus Eee PC-je mindazonáltal az Egyesült Államokban is csak késve debütál, a gyártó ugyanis a Linux-alapú programkörnyezeten végrehajtott fejlesztések elhúzódására hivatkozva szeptemberben egy hónappal kitolta a premiert. A cég magyarországi képviseletétől azt az információt kaptuk, hogy az Eee PC bevezetése hazánkban, illetve a régió többi országában hasonló okból csúszik a jövő esztendő első hónapjaira. Korábbi információ, hogy az olcsó noteszgépek világszerte teljesen lokalizált változatban kerülnek a boltokba, a fordítási munkálatok pedig értelemszerűen tovább késleltethetik a premiert. Az okok közt szerepelhet még – bár ezt a hazai képviseletnél nem erősítették meg –, hogy az Eee PC-kből idén mindössze 200–300 ezer példányt gyártanak, melyeket elsődlegesen az angol nyelvterületeken terítenek. Az Asus illetékese ezzel együtt arról nem tudott információval szolgálni, hogy a népesebb nyugat-európai országok kapnak-e idén az olcsó notebookból.

Az Eee PC nagyobb volumenű gyártása csak jövőre indulhat, ekkor a tervek szerint nagyjából hárommillió gép gördülne le a futószalagokról. A kis notesz iránt rendkívül komoly az érdeklődés, ezt jelzi legalábbis, hogy a jövőre tervezett gyártási mennyiségből több mint egymilliót már most eladott a cég.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt