ICSA minősítést kapott egy magyar biztonsági szoftver

Magyar termékként elsőként szerezte meg az ICSA Labs független tesztelő intézet minősítését a BalaBit IT Security által fejlesztett Zorp hálózati tűzfalrendszer – jelentette be a cég tegnapi partnertalálkozóján. Az 1996-ban alakult, magyar magánszemélyek tulajdonában lévő BalaBit magas biztonságú hálózati szoftvereszközök fejlesztésével, valamint tanácsadással foglalkozik. A cég elkötelezett híve a nyílt hálózati szabványoknak, aktív tagja a nyílt forrású közösségnek, a Linux kernel több komponensének fejlesztője.

Az ICSA Labs által a Zorp tűzfalhoz kiadott minősítés tulajdonképpen ipari szabványnak számít: megszerzése szinte kötelező feladat a gyártóknak. Az intézet honlapján olvasható tájékoztató szerint a biztonságtechnikai szoftverek körében 95 százalékos az ICSA minősítés elterjedtsége. A Zorp a legszigorúbb, nagyvállalati kategóriában szerezte meg az ajánlást, és jelenleg ez az egyetlen tűzfal a piacon, melyet az ICSA alkalmazásszintű tűzfalként auditált. A Zorp egy új generációs alkalmazásszintű proxy tűzfal moduláris felépítéssel, mely képes 19 hálózati protokoll parancsait és azok attribútumait értelmezni.

A terméket a gyártó a hálózati határvédelem prémium termékei közé pozícionálja, és főként olyan ügyfeleknek ajánlja, akik méretük és/vagy tevékenységük miatt különösen érzékenyek a biztonságra, ugyanakkor üzleti tevékenységük megköveteli az internetes szolgáltatások hatékony alkalmazását. A Zorp által nyújtott szolgáltatásokat elsősorban közép- és nagyméretű vállalatok tudják kihasználni, illetve azok a szervezetek, amelyek érzékeny információkat tárolnak informatikai hálózatukon. A termék tipikus vásárlói a pénzügyi- és a kormányzati szektorból, az elektronikus médiacégek közül, illetve a nyilvános webszerverek üzemeltetői közül kerülnek ki.

Előzmények