Állami támogatással bővít az IBM Székesfehérváron

Az IBM 3,5 milliárd forintból, egymilliárd forintos állami támogatással fejleszti informatikai központját Székesfehérváron. A beruházásnak köszönhetően 300 új munkahely jön létre.

A fejlesztést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be tegnap.

A hétfői eseményen jelen volt Vargha Tamás országgyűlési képviselő, Cser-Palkovics András polgármester, valamint Rehus Péter, az IBM országigazgatója és Zerényi Zoltán, az IBM ügyvezető igazgatója.

A miniszter beszédében kiemelte, hogy azért is jelentős ez a fejlesztés, mert a szolgáltatóközpontok és az informatikai ágazat nyújtják az egyik legfontosabb lehetőséget a magyar fiataloknak, hogy itthon maradjanak, itthon találjanak olyan munkát, ahol az idegen nyelvet használhatják, ahol komoly presztízse van a munkahelyüknek, ahol gyors az előre jutási lehetőség. Hazánkban jelenleg 131 ilyen szolgáltatóközpont működik, amelyek közel 65 ezer munkavállalót foglalkoztatnak. Székesfehérváron 3250 fő dolgozik ilyen központokban.

Az IBM a dunántúli megyeszékhelyről számítástechnikai rendszerek távfelügyeletét biztosítja, megrendelőik túlnyomórészt külföldi társaságok. A New York-i cég a székesfehérvári egységgel együtt csaknem 6 ezer munkavállalót foglalkoztat Magyarországon – közölte a miniszter.

Zerényi Zoltán, az IBM ügyvezető igazgatója szólt arról, hogy a székesfehérvári központ 1997 óta folyamatosan dolgozik. „Always on”, azaz az év minden napján, a nap minden percében az ügyfeleik rendelkezésére állnak, legyen szó akár komplex migrációról, egy adatközpont kiépítéséről vagy éppen „csak” egy hibaelhárításról az éjszaka közepén egy kulcsfontosságú pénzügyi ügyfélnek

A magyar IBM-leányvállalat 2013 óta a kormány stratégiai partnere. A székesfehérvári központ az előző, 2016-ban véget ért fejlesztéshez is jelentős, 1,1 milliárd forintos állami támogatást kapott. Az IBM Magyarország Kft. nettó árbevétele 2018-ban meghaladta a 16,5 milliárd forintot, 2019-ben megközelítette a 18 milliárd forintot. Forgalma többségét külföldi értékesítésekkel érte el. Az adózott eredmény mindkét évben több mint 2,5 milliárd forint volt.

Azóta történt

Előzmények