Vírusirtót venni értelmetlen pénzkidobás?

John Stewart

A vállalatok akár az ablakon is kidobhatnák azt a pénzt, amelyet vírusirtókra költenek – szinte kivétel nélkül ezt a provokatív mondatot emelték ki a helyi lapok a Cisco biztonsági főnökének múlt heti, az ausztrál AusCERT 2008 konferencián elmondott előadásából. A rendezvényt megnyitó John Stewart szerint ma már a rosszindulatú programok fejlesztői mozgékonyabbak, gyorsabban reagálnak, mint az IT-biztonsági iparág, ezért a biztonság nem szavatolható. „Ha patchelésre és vírusirtókra költjük a pénzünket, de mégis megfertőződünk és meg kell tisztítani a gépünket, újra kell telepítenünk a rendszert és vissza kell állítanunk a felhasználói adatokat, akkor ez elpocsékolt költség, ablakon kidobott pénz” –mondta a szakember.

A vírusirtók ráadásul drágák is: „Ha egy olyan méretű vállalatról beszélünk, mint a Cisco, ahol 73 000 ember dolgozik, akkor 73 000 vírusirtóról beszélünk, ami hatalmas költség”. A patchelés pedig azért rossz megoldás, mert ha csak rövid időre is, de megköveteli a rendszer leállítását, ami vállalati környezetben nem oldható meg bármikor.

Stewart szerint a fertőzések ma már olyan gyakoriak, hogy a vállalatok megtanulnak együtt élni velük. „Nagyon sok olyan vállalat van, amely valóban azt gondolja, hogy a fertőzések hozzátartoznak az üzemeltetési költségekhez, és hozzászoknak ehhez ahelyett, hogy megfékeznék ezeket. Ez veszélyes” – állította. A biztonsági vezető úgy gondolja, hogy vállalati szinten más módszereket kell bevezetni, ilyen például az ún. fehér listák használata – ezek azokat a programokat tartalmazzák, amelyek futását kifejezetten engedélyezték.

Stewart kijelentéseivel persze az IT-biztonsági cégek nem vagy csak részben értenek egyet. „Ez nem ablakon kidobott pénz. Ha ez [ti. a patchelés és a vírusirtók] az egyetlen védelmi szint, a védelem valószínűleg nem lesz kielégítő, de a vírusirók és az antivírusírók állandóan versenyt futnak egymással” – mondta CA egyik jelen lévő képviselője a vihart kavaró előadásról beszámoló ZDNet.com.au-nak.

Azóta történt

Előzmények