Tableten is megjelenik a HVG

Ezen a héten megjelent a HVG hetilap első iPad-kiadása. A gazdasági és közéleti lap kiadója már egy ideje kísérletezett az új platformmal: tavaly december végén „Az év krónikája” címen tették közzé az Apple tabletjére készült első digitális összeállításukat, melyet január végén egy havi válogatás követett. Mostantól a nyomtatott változat megjelenésével párhuzamosan hetente megvásárolható lesz annak digitális adaptációja, a DHVG is.

Az iPad-változat néhány extrával nyújt csak többet a papírkiadásnál: több fotót hoz, valamint videókkal és interaktív grafikonokkal színesíti a tartalmat. A mostani első lapszám ingyenesen letölthető, a továbbiak 0,79 euróba kerülnek majd, és olvasásukhoz az Apple App store-ból beszerezhető alkalmazásra van szükség.

A digitális kiadás ára ugyanakkor hosszú távon nem lesz ennyire kedvező – tudtuk meg a kiadótól. A 0,79 euró bevezető ár, melyet idővel közelíteni fognak a nyomtatott kiadás árához, noha a fölé biztos nem viszik. Lesznek előfizetéses kedvezmények is: várhatóan 1-2-3 lapszám jár majd ingyen a vállalt előfizetési idő hosszának (1 hónap, 3 hónap, félév) függvényében.

A digitális változat meg fog jelenni más népszerű táblagépeken is – árulták el kérdésünkre –, valószínűleg másodikként a Samsung Galaxy Taben lesz olvasható. Az ipades DHVG alkalmazást mostanáig közel 3000 alkalommal töltötték le, és a kiadó az idei évre 10 ezer letöltést célzott meg, de azt egyelőre még megbecsülni sem tudják, hogy e felhasználók közül hányan fogják heti rendszerességgel megvásárolni a kiadványt.

A lapkiadók a tabletplatformban az apadó hirdetési bevételekkel és csökkenő példányszámokkal küzdő nyomtatott sajtó hagyományos, előfizetéses üzleti modelljének egyik lehetséges megmentőjét látják. A HVG terjesztett példányszáma az elmúlt tíz évben mintegy 40 százalékkal, heti 70 ezerre esett vissza.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények