Varga Mihály Kínában a Huaweinél lobbizott

Magyarország régiós vezető szerepre tör a digitalizációban – jellemezte a kormányzati törekvéseket a nemzetgazdasági miniszter. Komárom új gyártóközpontot kaphat.

Célunk, hogy hazánk a digitális technológiák fejlesztésének regionális központjává váljon – emelte ki a kormányzati portál tudósítása szerint Varga Mihály a kínai Sencsenben a telekommunikációs termékeket gyártó Huaweinél, valamint az elektromos járműveket és akkumulátorokat előállító Build Your Dreamsnél (BYD) tett látogatása során. Az e-mobilitás, az intelligens közlekedési rendszerek, az autonóm vezetésű járművek, az okos városok fejlesztésében számos kínai vállalat működne együtt hazánkkal – hangsúlyozta a tárcavezető.

Varga Mihály azt mondta el, hogy újabb és újabb beruházások egyengetik a kínai tőkebefektetések dinamikus fejlődésének útját Magyarországon, és azt is hozzátette: a magyar iparfejlesztési tervekkel összhangban a kormány támogatja, hogy egyre inkább a magasabb kutatásfejlesztési és innovációs tartalommal rendelkező befektetések és tevékenységek jelenjenek meg hazánkban.

Varga Mihály üdvözölte, hogy mindkét cég hosszú távra tervez: a Huawei részt kíván venni a zalaegerszegi tesztpálya technikai hátterének kiépítésében, valamint a vállalat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) részére is fejleszt programokat. A BYD pedig első európai elektromosbusz-gyárát Komáromban építi fel. A szakminiszter a tárgyalások során a magyar kormány beszállítói hálózatot támogató programjára is felhívta a figyelmet. Mint mondta: a bővülő befektetések nemcsak a foglalkoztatottak számát, hanem – tovagyűrűző hatásként – a magyar vállalkozásokat és a kutatásfejlesztési kapacitásokat is erősítheti.

A Huawei egyébként nagyszabású projektjeiben globális térnyerésre törekszik, folyamatosan és egymás után nyitják meg fejlesztőközpontjaikat a nyugati világban, emellett óriási összegeket áldoznak oktatási támogatásokra is.

Előzmények