Még több adatot kap a Magyar Honvédség

A Honvédelmi Minisztérium szerint technikai módosításokról van szó, melyek az automatikus nyilvántartás minőségét emelik.

Egy frissen benyújtott törvényjavaslattal kapcsolatban adott ki közleményt az MTI számára a Honvédelmi Minisztérium, és elöljáróban leszögezik, hogy a javaslat semmilyen érdemi változást nem jelent a hadkötelezettség, az önkéntes tartalékosok vagy a behívhatóság korhatárának tekintetében. Továbbra sem lesz sorköteles katonaság.

Azt írták: "a javaslat kizárólagos célja, hogy Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) a hadköteles nyilvántartás részeként békeidőszakban és különleges jogrendben is automatikus személyi és alkalmassági adatokkal rendelkezzen minden hadköteles magyarországi lakóhellyel rendelkező, magyar állampolgárságú férfiról”. Ez Magyarország biztonsága szempontjából alapvető és mindannyiunk érdeke – fogalmaztak.

Hozzátették: az állampolgárokat ez semmilyen módon nem érinti, semmilyen személyes adatszolgáltatásra, orvosi vagy egyéb vizsgálatra nincs szükség, kizárólag a Magyar Honvédség számára jelöl ki technikai, adatkezelési feladatokat. A törvényjavaslat kizárólag a különleges jogrend esetére történő felkészülést szolgálja.

A szóban forgó, igen terjedelmes törvényjavaslatból az derül ki, hogy a változtatások hivatkozási alapja a honvédelmi adatkezeléseket meghatározó 2013. évi XCVII. törvény, ez alapján kerülnének új cikkelyek más törvényekbe.

A szöveget végigbogarászva az látszik, hogy különféle államigazgatási szerveket, adatbázisokat felépítő hivatalokat a jövőben köteleznének a hadköteles állampolgárokról szóló automatikus adatszolgáltatásra. Ilyenek: az állampolgársági ügyekben eljáró szervezet, a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultak adatait kezelő kincstári szervezet, a fogyatékos személyek adatait kezelő szervezet, a szociális nyilvántartást (pl. családtámogatást) kezelő szervezet, a rehabilitációs hatóság, a Nemzeti Választási Iroda.

Azóta történt

Előzmények