Hidrogéncellás bázisállomásokat telepít a T-Mobile

Tavaly ősszel állította üzembe a T-Mobile az ország első PEM-cellával is működő bázisállomását. A kísérleti állomás csaknem egyéves sikeres tesztelése után elkészült a sorozatban is telepíthető energiaforrás műszaki megoldása, így az idén a szükségüzemű áramellátáshoz öt újabb bázisállomásra telepítik a PEM-cellát, 2010-ben pedig további állomások épülnek ezzel a technológiával – közölte a mobilszolgáltató.

A PEM-cella (teljes nevén protoncsere-membrános üzemanyagcella) legfontosabb előnye, hogy hidrogéngázt használ fel villamosáram termelésére oly módon, hogy a membrán felületén pozitív hidrogénionok és szabad elektronok keletkeznek. A folyamat végeredményeként elektromos energia jön létre, a hidrogénionok pedig a levegő oxigénjével egyesülve vízként távoznak a cellából. A PEM-cellában az energiaátalakítás csendben, mozgó alkatrész és káros anyagok felhasználása nélkül valósul meg. Azon túl, hogy környezetbarát, a PEM-cella rendkívül „igénytelen” és hosszú életű.

A T-Mobile közleménye szerint a korszerű technológia és további környezetbarát megoldások kombinált alkalmazásával teljes mértékben „zöld” bázisállomások telepíthetők, azaz kiválthatók a dízelgenerátorok, az akkumulátorok és a klímaberendezések, csökkentve ezzel az energiafelhasználást és a szén-dioxid-kibocsátást is. Fontos cél emellett, hogy a környezetkímélő bázisállomások hasznosításába hazai kutatók és vállalkozások is nagyobb számban kapcsolódjanak be, az újratölthető hidrogénpalackok hazai töltési lehetőségei például ennek a projektnek köszönhetően indultak fejlődésnek – állítja a cég.

Azóta történt

Előzmények