Hazánkban tűzveszélyes marad az Xbox

A Microsoft tegnap közleményben adott hírt arról, hogy Xbox játékkonzoljának egyes szállítmányai tűzveszélyes tápkábellel kerültek forgalomba. Eddig – mint közölték – 30 esetben számoltak be vásárlók a hibás alkatrész okozta kisebb sérülésekről vagy vagyoni kárról. Európában a 2004. január 13-a előtt gyártott készülékek kerültek forgalomba rossz kábellel, míg más régiókban a 2003. október 23-a előtti modellek érintettek. A vállalat a világon mindenütt kicseréli a hibás kábelt, de csak azokban az országokban, ahol a játékgépet hivatalosan is forgalmazzák.

Noha az Xbox nálunk is több számítástechnikai kiskereskedésben és áruházláncnál megvásárolható, hazánk nem tartozik ezek közé. A Microsoft Magyarország mossa kezeit, hiszen a leányvállalat nem forgalmazza és nem is támogatja a játékgépet. A cég ügyfélszolgálatán úgy tájékoztatták lapunkat, hogy a vásárlóknak a forgalmazóhoz kell fordulniuk csereigényükkel. Sikerre azonban – amint az importőrök sejtetni engedték – ott sem számíthatnak, mert – bár a hazai szabályozás szerint a forgalmazó és a gyártó felelős a termékért – gyakorlatilag lehetetlen feladatnak tűnik a garanciaidőn túli egyedi panaszok érvényesítése.

A Microsoft külön honlapot hozott létre a csereprogram levezénylésére. Ezen a felhasználók a sorozatszám és a gyártási idő megadásával ellenőrizhetik, hibás-e a készülékükhöz adott kábel. Mint az oldalon is hangsúlyozzák: a szoftvercég kizárólag olyan országokba postázza a cserealkatrészt, melyekben a konzol hivatalosan is forgalomba került. A hozzánk legközelebb eső ilyen ország Ausztria; egyelőre tehát úgy tűnik, hogy a magyar vásárlók osztrák ismerőseiken, rokonaikon keresztül tudják leggyorsabban levezényelni a cserét. Különben pedig marad a remény, hogy a hibás alkatrész nem okoz bajt.

Azóta történt

Előzmények