Harmadával csökkenti a képek méretét a Google új algoritmusa

A JPG-tömörítő eljárással gyorsabban töltődnek be az oldalak, adatkorlátos kapcsolat esetén pedig több tartalmat fogyaszthatnak a felhasználók.

Új képtömörítő algoritmust mutatott be a Google. A Guetzli névre keresztelt nyílt forráskódú eljárással átlagosan 35 százalékkal kisebbre zsugorítható a JPG mérete. Ez a keresőóriásnak nyilván fontos szempont, hiszen a gyorsabb oldalbetöltés egységnyi idő alatt több oldalletöltést jelent, ami egyenesen arányos a megjelenített reklámok számával.


Balra a tömörítetlen, középen a libjpeg, jobbra a Guetzli (forrás: Google)

A Google kutatói blogján azt írják, a Guetzli hasonló a Zopfli algoritmushoz, ami a PNG és gzip fájlokat tömöríti anélkül, hogy új formátumra kellene váltani. A tesztképek alapján a mérnökök nagyon eltalálták azt a módszert, amiel számottevően nem romlik a képek minősége, a méret mégis jelentősen csökkenhet.


Balra a tömörítetlen, középen a libjpeg, jobbra a Guetzli  (forrás: Google)

Az eljárás egyetlen kompromisszuma, hogy a Guetzli lassabb, mint például a libjpeg tömörítés. Cserébe viszont a mobilos adatkapcsolatot használók lényegesen több weboldalt tudnak majd letölteni azonos adatforgalmi korlát mellett, hiszen jelenleg a weboldalak méretének közel kétharmadát teszik ki a grafikus tartalmak. Már csak el kell kezdeni használnia ezeket a tartalomgyártóknak.

Azóta történt

Előzmények