Hacktivity: határok nélkül

A Hacktivity története 2003-ban kezdődött, amikor egy maroknyi biztonsági szakértő olyan fórumot keresett, ahol tudnak találkozni és tapasztalatot cserélni. A legrégebbi független magyarországi IT-biztonsági eseményen innentől kezdve minden évben megduplázódott a résztvevők száma. 2011. szeptember 17-18-án már közel ezer etikus hackert vár Budapestre a Hacktivity, Kelet-Közép-Európa legnagyobb hackerkonferenciája. A magyarok mellett lesznek résztvevők Romániából, Albániából, Németországból, Ausztriából, Írországból, Angliából, Olaszországból, az USA-ból, Kínából és Vietnamból is.

Sztárelőadók és egy kis hazai számtech-történelem

Az idén a Millenáris 4000 négyzetméteres B csarnokába szervezett kétnapos rendezvény rendkívül színes programmal várja a résztvevőket. A programszervező bizottság több mint 60 pályázatból választotta ki az arra legérdemesebb 45 magyar és nemzetközi előadót, illetve workshopvezetőt, akiket két teremben és két workshop helyiségben párhuzamosan hallgathatnak majd az informatikai biztonság iránt érdeklődök. Az idei év meghívott keynote előadói: Szőr Péter, a vírusvédelem kutatója Los Angelesből, valamint Raoul Chiesa Olaszországból, aki Európa legismertebb kiberhadviselési és Cyber Crime szakértője.

A programban helyet kapott továbbá egy történeti szekció is, ahol olyan legendás szakemberekkel találkozhatunk, mint Kovács Győző az M-3, az első magyar elektronikus, programvezérelt, automatikusan működő számítógép egyik megalkotója. Az előadásokkal párhuzamosan az idei év újdonságai a Hello Workshopok is elindulnak, ahol 45 percben kiscsoportos gyakorlatokat tartanak kódvisszafejtés, mobilbiztonság, digitális tanúsítványok és még sok érdekes témakörben. Az emeleten a Szegedi Informatikai Történeti Múzeum Alapítvány gyűjteményének köszönhetően felélesztett ősrégi számítógépek kiállításával és néhány ritkasággal várják az érdeklődőket. Lesz működő telexgép, itt lesz Muszka Dániel és az általa megalkotott szegedi elektronikus katicabogár másolata (ami máig is az egyetlen hazai műállat bogárformájú feltételes reflex modell), és látható lesz többek között egy IBM 3270-es terminál is. Kiemelt hangsúlyt kap ebben az évben a rendezvényen a networking és a kikapcsolódás.

Szórakozás, vetélkedők, buli hajnalig

A földszinten kellemes beszélgetéseknek helyet adó kényelmes babzsáktér, kávézó és a legújabb szakkönyvekkel teli könyvsarok várja majd a látogatókat. Itt kap helyet idén a Hardware Hacking Workshop is, ahol ardunio-tesztelésre és lockpickingre, azaz a roncsolásmentes zárnyitás kipróbálására lesz a résztvevőknek lehetőségük.

Különlegességekkel készülnek idén a szponzorok is. Az idei rendezvény gyémánt támogatójának, a Deloitte Zrt.-nek a standján minden feltétel adott lesz ahhoz, hogy a konferencia nyüzsgéséből a látogatók kellemes, nyugodt, exkluzív környezetbe vonuljanak vissza a gondolataikat rendezni, az előadásokat hallgatni, vagy éppen tapasztalatokat cserélni másokkal. A Deloitte ezen túl is számos meglepetéssel, például egy értékes nyereményért folyó játékkal várja bázisán az érdeklődőket. A kancellar.hu és a Cyber-Ark Software a VIP-szoba támogatóiként biztosítják az előadók és a VIP-vendégek felfrissülését, különleges páncélszekrényben szolgálva fel finomságokat és a jéghideg üdítőket. Emellett a konferenciát megelőzően minden résztvevőnek lehetősége lesz kipróbálni a Cyber-Ark digitális páncélszekrény technológiáját, ahonnan ajándék vouchereket lehet majd letölteni, és azokat a helyszínen beváltani. A HP szervezi az első Hacktivity Tanösvényt, amely egy olyan kiépített gyalogút, amin végigsétálva a hackerség történetével ismerkedhet meg a túrázó. Sőt, aki végigjárja a tanösvényt, Certified Hacker Road Participant Professional (röviden CHRPP) minősítést is szerezhet. NetAcademiás workshopok is színesítik a konferenciát: Két alkalommal is találkozhatunk velük: Fóti Marcell és Tomcsányi Domonkos CEHv7 bemutatót tart Cross Site Scripting témában, és ugyanők prezentálják a Hello Wifi workshopot is.

Nem maradnak el a kellemes, üdítő pillanatok sem. A Noreg Kft. jóvoltából ismét lesz ingyen sör, az RRC biztonsági disztribútor és partnereinek hála helyben sütött pizza, a Sabretooth Globál révén pedig kávé vár a résztvevőkre. A szombat este pedig ismét a fergeteges szórakozásé... Lassan hagyománnyá válik, hogy a hálózati biztonság szakértője, a BalaBit IT Security jóvoltából világ körüli italútra indulhatunk egy DJ társaságában. A rendezvény ideje alatt több izgalmas verseny is folyik majd értékes nyereményekért.

Hacker-verseny európai döntője az ENSZ támogatásával

Az EC Council által idén először szervezett világméretű GLOBAL CYBEROLIMPICS verseny európai döntőjének a Hacktivity a házigazdája. A világ első, az ENSZ cyber biztonsági szervezete (IMPACT) által támogatott nemzetközi csapatos etikus hack bajnokságán minden csapat tagjainak azonos nemzetiségűnek kell lenniük, akár csak az olimpián. A csapat feladata lesz megvédeni a saját hálózatát és átvenni az irányítást a többi csoport rendszerei fölött. Már az európai döntő nyertesei is szép summával, összesen 30 000 USD össznyereménnyel gazdagodnak, majd irány Amerika, a nemzetközi döntő végállomása, ahonnan a nyertes csapat 50 000 USD-t vihet haza. Persze lesznek hazai szervezésű játékok is a palettán. A Silent Signal Kft. által felépített, és az elődöntőben a Xemeti Cloud infrastruktúráján működtetett Capture the Flag kétfordulós versenyének döntőjére is a Hacktivity-n kerül sor. A cél távolról megszerezni az irányítást számítógép(ek) fölött, melyek a gyakorlatban is előforduló, sebezhető konfigurációkkal lesznek ellátva. A nyertes értékes tárgynyereményeket és a „2011-es Hacktivity legjobb hackercsapata” címet és a hozzá járó vándordíjat viheti haza magával! És ha valakinek ezek a csapatos versenyek még túl nagy kihívást jelentenek, lesz egyéni verseny is, a Webshark Kft. és a Silent Signal Kft. által megalkotott wargame játékpálya, ahol a játék egy szimulált betörési tesztgyakorlat-sorozat, amely különböző nehézségű pályákból áll, s amin két napon át mindenki bátran próbálgathatja tudását.

További információk, részletes program és regisztrációs lehetőség a Hacktivity weboldalán érhető el. Az IT café stábja is ott lesz a hétvégi konferencián, helyszíni tudósításban fogunk beszámolni a kiemelt programokról.

Azóta történt

Előzmények