Sztárelőadók az idei Hacktivityn

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a mára már teljes mértékben nemzetközi Hacktivityt, amelyet a legrégebbi független hazai IT-biztonsági rendezvénynek tartanak. Az előadók között az információbiztonsági szakma legrangosabb képviselőit találjuk, idén 15 országból több mint 60 pályázat érkezett be a programbizottsághoz, amelyből a legjobb 28-at választotta be a zsűri.

Nagy nevű előadók

Az idei két „keynote speaker” igazi sztár a maga területén. A szombati napot a magyar származású, Amerikában élő Szőr Péter nyitja meg. A nemrég magyarul is megjelent könyve, „A vírusvédelem művészete”, 650 oldalas terjedelmének köszönhetően nem csupán tudományos súllyal rendelkezik, de a legátfogóbb mű, amelyet eddig a számítógépes vírusokról írtak. Szőr Péter a Veszprémi Egyetemen végzett informatikusként, és az 1990-es években megírta első saját, Pasteur névre keresztelt vírusirtóját – amit akkoriban az OTP is használt –, majd 1996-ban Finnországba, a mai F-Secure elődjéhez került, 1999-ben a Symantec vezető mérnöke lett, végül a közelmúltban átigazolt a McAfeehoz. A számítógépes vírusok kutatásával foglalkozó CARO (Computer AntiVirus Researcher’s Organization) szervezetben olyan szakemberekkel működött együtt, mint John McAfee, Mikko Hypponen vagy Eugene Kaspersky. Szőr Péter nevéhez több mint 40 újítás és szabadalom fűződik a vírusfelismerés és a behatolásvédelem terén.

A vasárnapi nyitóelőadó Raoul „Nobody” Chiesa Olaszországból, aki Európa legismertebb kiberhadviselési és bűnügyi szakértője. A nyolcvanas-kilencvenes években egyike volt az első olasz hackereknek, majd 1997-ben megalapította gyártófüggetlen biztonsági tanácsadó cégét, a @Mediaservice.net Srl-t. Raoul 2003 óta működik együtt az ENSZ „UNICRI” Interregionális és Bűn-és Igazságügyi Kutató Intézetével, 2010-ban beválasztották a 30 legjobb európai biztonsági szakértő közé, akik az ENISA (Európai Hálózat- és Információbiztonsági Ügynökség) igazgatóját segítik 2012-ig a szakértői szervezetben (Permanent Stakeholders’ Group – PSG).

Nívós és szórakoztató programok lesznek

További előadók: Vivek Ramachandran a securitytube.net alapítója Indiából érkezik, Joseph McCray Air Force veterán, az EC-Council többszörösen kitüntetett előadója az USA-ból, Ertunga Arsal, SAP-szakértő és Alexander Kornbrust Oracle-szakértő Németországból, Pavol Luptak a szlovákiai OWASP szervezet vezetője, Michele Orru a Royal Bank of Scotland betörési teszteket végző szakembere Olaszországból. A rangos külföldi megszólalók mellett sok neves magyar előadót is meghallgatnak az érdeklődők, például a Deloitte Zrt. biztonsági tanácsadóját, a Hackers Halted legjobb előadóját, Barta Csabát, aki Computer Forensics témában fog előadást tartani, a szintén deloitte-os, nemzetközileg elismert adatbázis-biztonsági szakértőt, Tóth Lászlót, a kancellar.hu-tól Klock Lászlót, a tavalyi Hacktivity Wargame-győztesét, aki a virtualizáció biztonsága témakörében végzett kutatásairól számol be, valamint Bodor Pétert az ELTE docensét, aki a napjainkban egyre népszerűbb, az emberek megtévesztésén alapú támadás, illetve a pszichológia kapcsolatáról ad majd elő.

Az előadásokon túl számos egyéb program is várja a résztvevőket. Interaktív hello workshopok, hardver hacking lockpicking, azaz a roncsolásmentes zárnyitás és arduino tesztelés témában, játékok: Wargame, CTF, hacker tanösvény, életre keltett ősrégi számítógépek, szombat esti fergeteges buli, és idén először a Hacktivity 2011-en lesz a The Global CyberLympics közép-kelet-európai döntője! Az idén induló, az EC-Council által szervezett világméretű biztonsági versenyen 6 fős csapatok mérkőzhetnek meg a világ 7 régiójából, a győztesek pedig az Egyesült Államokban megrendezésre kerülő döntőbe kapnak meghívást.

A konferencián az IT-biztonsági szakvizsgákkal (CISA, CISM, CISSP) rendelkező szakemberek úgynevezett CPE pontokat gyűjthetnek, amelyek a minősítésükhöz szükségesek. A szervezők idén a nagy érdeklődésre való tekintettel 1000-1200 érdeklődőre számítanak. A helyszín is megújult, idén a Millenáris B csarnokába várnak mindenkit 4590 négyzetméteren, ahol két nagy és több kisebb termet alakítanak ki úgy, hogy a legnagyobb teremben egy időben 1000 fő is le tudjon ülni.

Azóta történt

Előzmények