Enyhe ítéletet kapott a Guns N’ Roses dalait a netre feltöltő blogger

Két hónap házi őrizetre ítélték kedden azt a Los Angeles-i bloggert, aki a Guns N’ Roses 17 év szünet után elkészült új albumáról származó dalokat még a lemez hivatalos megjelenése előtt közzétette az interneten.

Az ítéletben Kevin Cogill büntetését egy évre próbaidővel is kiegészítették, s mellékbüntetésként arra kötelezték, hogy adja arcát, személyiségét és történetét a kalózellenes szervezetek kampányanyagaihoz, valamint azt is fel kellett vállalnia, hogy segíti a szövetségi nyomozókat abban, hogy megtalálják a Guns N’ Roses dalainak kiszivárogtatóját (a bűnösségét tavaly decemberben elismerő Cogill csak közvetítő volt).

A most elítélt blogger az együttes Chinese Democracy című, novemberben a boltokba került albumának kilenc számát tette fel az antiquiet.com oldalra öt hónappal a megjelenés előtt, s emiatt nagy mértékű kereskedelmi kár okozásával vádolták a fiatalembert. Cogill egyik kötelező „bűnbánó” vallomására valószínűleg a kalózügyekben igen aktív amerikai kiadói szövetség, a Recording Industry Association of America (RIAA) január 31-én tartott Grammy-díj átadási ünnepségén kerül sor.

Ez a fura büntetés azért született meg, mivel a hatályos amerikai törvények szerint Cogill akár egy év börtönt, 100 ezer dollár bírságot s öt év próbaidőt is kaphatott volna, ám a bíró, Paul L. Abrams úgy ítélte meg, hogy a bloggert nem vezérelte anyagi haszonszerzés, emellett pedig készségesen együttműködött a bírósággal az eljárás során.

Mint a fentiekből kiderül, s az Igazságügyi Minisztérium szóvivője is megerősítette, azt még mindig nem tudják, ki a felelős a dalok kiszivárogtatásáért, ez ügyben tovább nyomoznak a szövetségi hatóságok.

Azóta történt

Előzmények