Feltámaszthatják a Google Wave-et

Az óriási érdeklődéssel várt, nagy reményeket feltámasztó projekt, a Google Wave új életre kelhet, ha a fejlesztői ösztönzés után a nyílt forrású programokat támogató Apache Software Foundation (ASF) mögé áll, és erre most jó esély kínálkozik.

Ahogy annak idején beszámoltunk róla, a tavaly ősszel bemutatkozó Wave igen invenciózus vállalkozás volt, egy böngészőből használható, valós idejű kommunikációs felület – mely nagy vonalakban az elektronikus levelezés, a chat és a fájlmegosztás összegyúrásának tekinthető –, melytől azt várták, hogy forradalmasítja az internetezők közti interakciót. A felhasználók azonban nem éreztek rá, többnyire nem értették, mire való és miért érdemes használni. Az idő tehát a cégalapító Sergey Brint igazolta, aki annak idején „elvetélt ötletnek” tartotta a Wave-et és ellenezte annak elindítását. A cég le is állította a projektet, és azóta az ötletgazda, Lars Rasmussen – aki egyébként a Google Térkép egyik kitalálója is – át is igazolt a Facebookhoz.

A Wave forráskódja azonban nyílt, így aztán nem is lesz akkora meglepetés, ha akad egy olyan közösség, mely még fantáziát lát benne, és esetleg arra gondolnak, hogy talán rosszkor indult el, vagy más módon vezetik be, mint annak idején a Google. Annyi bizonyos, hogy a javaslat elfogadása után a technológia bekerülhet az ASF inkubátorprogramjába, ahol több mint száz hasonló projekt szerepel már. Ha a közreműködők bizalmat szavaznak neki a jövő héten, akkor új erővel indulhat meg a fejlesztés, a támogatáskeresés stb. A Wave egyes elemeit egyébként más rendszerek is használják – például a Novell a Vibe kollaborációs platformjában, az SAP a StreamWork programjában, valamint az USA haditengerészete is teszteli a fedélzeti kommunikációban történő alkalmazásának lehetőségeit.

Azóta történt

Előzmények