Közlekedhet a Google vezető nélküli kocsija

A 80-as évek elején a vezető nélküli szuperautót középpontba helyező Knight Rider tévésorozat számos epizódját forgatták Nevadában. Most, harminc évvel később a világon először ebben az államban engedélyezték, hogy forgalomba helyezzenek olyan gépjárműveket, melyek KITT-hez hasonlóan emberi beavatkozás nélkül képesek róni az utakat. Az „autonóm jármű” közlekedtetésére a vezető nélküli kocsikkal évek óta sikeresen kísérletező Google kapott engedélyt.

Az amerikai állam tavaly nyáron – ugyancsak elsőként – fogadta el az ilyen járművek közlekedésének feltételeit megteremtő törvényt, majd idén március végén az illetékes hatóság elkészült azzal a szabályozással is, mely a vezető nélküli és hagyományos gépkocsik „egymás mellett élésének” kereteit jelöli ki. Ez nemcsak az automata kocsik fejlesztésével foglalkozó vállalatok számára ír elő világos követelményrendszert, hanem a lakosság számára is lefekteti ezek jövőbeni használatának szabályait.

A közúti tesztekhez hivatalos engedély megszerző Google évek óta csiszolja automata autóinak rendszerét. A projektet a fejlesztéshez az inspirációt egy autóbalesetben elhunyt barátja esetéből merítő mesterségesintelligencia-kutató, Sebastian Thrun vezeti. A német származású és 2010 óta teljes állásban az internetvállalatot erősítő professzor – aki a jövőbeni technológiákra koncentráló Google X laboratórium egyik alapítója is – 2005-ben az autó egy korai változatával elnyerte a DARPA 2 millió dolláros díját.

Azóta a videokamerákkal, rádiós szenzorokkal és lézeres pásztázóval okosított Google-kocsik több mint 300 ezer kilométert vezettek le emberi beavatkozás nélkül az Egyesült Államok útjain. A tesztautók egyetlen egyszer voltak részesei balesetnek, ám akkor történetesen ember ült volánnál. Ez is Thrun megállapítását látszik alátámasztani: a kutató szerint a balesetek zöme emberi hiba eredménye, ezért jobb, ha a vezetést a (számító)gépekre bízzuk.

A Google autói most nevadai rendszámot kapnak. A piros színű táblán a végtelen jele és az autonóm járművet jelölő AU rövidítés látható. A végtelen az állami gépjármű-engedélyezési hivatal szerint azt szimbolizálja, hogy a jövő autójáról van szó. „Amikor eljön az idő, hogy a gyártók piacra dobják a vezető nélküli autóikat, ezek már zöld színű táblával és azon a végtelent jelző szimbólummal kerülnek forgalomba” – ígérte a CNN-nek a hatóság vezetője.

A Google mellett autógyártók is érdeklődnek a nevadai teszt lehetősége iránt, ahogy további amerikai államok – köztük Kalifornia – tervezik olyan törvény elfogadását, mely engedélyezi az önjáró kocsik forgalomba állítását.

Azóta történt

Előzmények